David Rubin sponzoroval Richardsona i Obamu

Washington - Americký obchodník David Rubin, kvůli jehož sponzorským darům se Bill Richardson vzdal nabídnutého postu ministra obchodu v příští vládě USA, se podílel i na financování kampaně zvoleného prezidenta Baracka Obamy. Informovala o tom agentura AP.

Podle federální volební komise daroval Rubin v září 26 200 dolarů (500 000 korun) Demokratické straně a 2300 dolarů (44 000 korun) přímo Obamovi. Už v únoru věnoval obchodník tehdejšímu prezidentskému kandidátovi dalších 1000 dolarů (19 000 korun).

Rubinova společnost také v letech 2003 a 2004 sponzorovala guvernéra Nového Mexika Richardsona 100 000 dolary (1,9 milionu korun). Peníze prý přišly ve dvou částkách, předtím a potom, co Rubin vyhrál kontrakt na spolufinancování novomexických dálničních projektů v celkové hodnotě 1,4 miliardy dolarů (26,8 miliardy korun). Na projektu poté jeho společnost vydělala 1,5 milionu dolarů (28,7 milionu korun).

Richardson se v neděli kvůli vyšetřování kontroverzního sponzorského daru vzdal funkce ministra obchodu v Obamově vládě. Prohlásil však, že on i jeho administrativa vždy jednali řádně a žádné zákony neporušili.

Richardson je už druhým člověkem z Obamova okolí, který je vyšetřován kvůli finančním nesrovnalostem. Počátkem prosince federální policie zatkla guvernéra státu Illinois Roda Blagojeviche, který je podezřelý, že se pokoušel získat úplatek za obsazení senátorského křesla, které se uvolnilo po Obamově zvolení prezidentem.