Pravoslavní dnes mají Vánoce, dárky ale nebudou

Moskva - Pravoslavní křesťané slaví podle juliánského kalendáře Vánoce. V noci skončil čtyřicetidenní půst a začaly bohoslužby. Věřící se scházejí hlavně v Rusku, dárky tam ale rozdal děda Mráz už na Nový rok. Vánoční svátky se slaví i v Srbsku, Gruzii nebo na Ukrajině. Řečtí věřící uspořádali mši v Betlémě.

Vánoční svátky v Rusku znamenají nejčastěji návštěvu kostela a usednutí k bohaté tabuli, která se obvykle ani zdaleka neomezuje jen na obilnou kaši a kompot, jak by si žádala tradice. Ruské děti mají stejně jako většina dospělých prázdniny od Silvestra až do konce tohoto týdne. Moskevský patriarchát nepočítá s tím, že by se juliánského kalendáře vzdal. Nepřejí si to prý ani sami věřící a navíc se stal jednou ze zvláštností ruského života.

V předvečer svátku pravoslavná církev vyzvala věřící, aby neklesali na duchu a pomohli jeden druhému překonat nynější hospodářské a sociální potíže. Světová finanční krize totiž udeřila i v Rusku.

Jen v Moskvě přišlo na půlnoční bohoslužby více než 100 000 lidí. Nejvíce, skoro 11 tisíc věřících, včetně prezidenta Dmitrije Medveděva s chotí, se modlilo v chrámu Krista Spasitele, kde bohoslužby sloužil metropolita Kirill. Ten plní roli hlavy církve do zvolení nového patriarchy na konci ledna. Metropolita vyzval věřící, aby hospodářské krizi čelili silou ducha, a prezidentovi popřál boží pomoc v složitých dobách.

Zaznělo i poslední poselství patriarchy Alexije II., které napsal krátce před svou smrtí počátkem prosince a v němž vyzval věřící, aby žili v souladu se svědomím, v lásce a pravdě. Vybídl rovněž k usmíření mezi národy a k moudrému a spravedlivému vyřešení konfliktů a rozporů ve světě.

  • Pravoslavná církev autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/607/60677.jpg
  • Metropolita Kirill autor: ČT24, zdroj: čt24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/570/56949.jpg