Izrael ani Palestinci zatím egyptský plán nepřijali, v Gaze se po krátké pauze opět střílí

Jeruzalém - Izrael i palestinské hnutí Hamas dnes oznámily, že o francouzsko-egyptském návrhu na příměří v Gaze stále jednají. Reagovaly tak na sdělení francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, že izraelské a palestinské vedení plán přijaly. V Gaze se mezitím po uplynutí tříhodinového zastavení palby opět bojuje.

„Francouzsko-egyptskou iniciativu vítáme a přejeme si, aby byla úspěšná. Rozhovory o ní ale pokračují,“ uvedl podle agentury Reuters mluvčí izraelského premiéra Mark Regev. Pokračující jednání o egyptském návrhu potvrdil i činitel Hamasu.

Podle egyptského návrhu by Izrael a palestinské frakce měly přistoupit na okamžité příměří na časově omezené období. To by umožnilo bezpečný přísun humanitární pomoci do Gazy a dalo Egyptu čas na pokračování snah o celkové a trvalé příměří. Jeho podmínky by zahrnovaly zabezpečení hranic Gazy před dalším pašováním zbraní do pásma, otevření hraničních přechodů a ukončení blokády této enklávy ze strany Izraele. Plán podpořila šéfka americké diplomacie Condoleezza Riceová i prezident palestinské samosprávy Mahmúd Abbás, mnoho podrobností o návrhu na příměří ale není známo.

Evropská unie dnes na půdě OSN přivítala egyptsko-francouzskou iniciativu k nastolení příměří v Gaze. V prohlášení, které na zasedání Rady bezpečnosti v New Yorku přednesl z titulu předsednické země EU český velvyslanec Martin Palouš, unie rovněž uvítala dnešní tříhodinové přerušení izraelských vojenských operací a vyzvala Tel Aviv, aby otevřel koridor pro volný přístup humanitárních organizací do pásma Gazy.

Francouzská opozice Sarkozyho cestu kritizuje

Sarkozyho cestu na Blízký východ kritizovali francouzští opoziční socialisté. Považují „za správnější a efektivnější intervenovat ze společné pozice více zemí, než jednat na vlastní pěst,“ prohlásil v úterý večer stranický tajemník pro mezinárodní vztahy Jean-Christophe Cambadélis. Podle něj se Sarkozy mohl spokojit s tím, že na Blízký východ jede Karel Schwarzenberg jako představitel předsednické země EU a s ním zástupci předchozích a budoucích předsednických států, tedy Francie a Švédska. Za ostudnou dnes označil misi Evropské unie někdejší německý ministr zahraničí Joschka Fischer.

Po uplynutí tříhodinové pauzy boje pokračují

Izrael i Hamas dnes na tři hodiny zastavily vzájemné útoky, aby se do pásma Gazy mohla dostat humanitární pomoc pro místní obyvatelstvo. Po uplynutí lhůty boje opět pokračují. Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg přerušení útoků přivítal. Podle něho přestávka zajistí, že se do Gazy dostane většina nutné humanitární pomoci. Ve městě Gaza se během přerušení bojů mezi 13:00 a 16:00 místního času stovky lidí vydaly na nákupy nebo na návštěvy příbuzných. Obyvatelé severních oblastí pásma Gazy říkají, že i během příměří se ozývala střelba. Podle mluvčího Agentury OSN pro pomoc a práci ve prospěch palestinských uprchlíků na Blízkém východě (UNRWA) Christophera Gunnesse nejsou tři hodiny dostatečné.

České předsednictví Evropské unie dnes v tiskovém prohlášení tlumočilo znepokojení z rostoucího počtu obětí v pásmu Gazy mezi civilisty a zhoršující se humanitární situace. Česko vyzvalo obě strany konfliktu, aby okamžitě uzavřely příměří s cílem zmírnit utrpení civilistů v Izraeli i v Gaze. Apelovalo také na Izrael, aby otevřel humanitární koridor v Gaze, který by umožnil zásobování této oblasti.

Izrael zatím odložil rozhodnutí o tom, zda vojenskou operaci proti Hamasu zesílí. Původně do měst a uprchlických táborů v pásmu Gazy zamýšlel vyslat více vojáků, aby tam mohli zakročit proti bojovníkům Hamasu, kteří odpalují rakety na izraelské území.

Vydáno pod