Slovenka, která zemřela po srážce s premiérem Durynska, měla dnes pohřeb

Štýrský Hradec - V rakouském Riegersburgu se dnes konal pohřeb 41leté Slovenky, která na Nový rok zahynula na sjezdovce v Alpách po srážce s předsedou vlády německé spolkové země Durynsko Dieterem Althausem. Smuteční pohřeb provázela bezpečnostní opatření ze strany policie, která na místo nepouštěla kameramany ani zvědavce, celá událost je totiž provázena ohromným zájmem médií a veřejnosti.

Na obřadu byla přítomna i zastupující předsedkyně durynské vlády Birgite Diezelová, která vyjádřila vdovci a pozůstalým jménem své země účast. O případ mají obrovský zájem média, zdroje blízké pozůstalým mluví o tom, že domy rodiny v obci jsou doslova obleženy kamerami televizních štábů a fotoreportérů. To se týká dokonce i domu předchozí manželky nynějšího vdovce Bernharda, s níž se rozvedl.

Slovenská učitelka sportu se s rakouským důstojníkem seznámila ve Vídni, kde žena pracovala na velvyslanectví své země. Po svatbě žili dva roky v USA, kde muž působil jako rakouský vojenský přidělenec při NATO. Jejich společný syn Markus měl o víkendu první narozeniny. Kromě toho má zemřelá tři starší syny z dřívějšího vztahu.

Premiér se postupně zotavuje, na nehodu si nevzpomíná

Durynský ministerský předseda Althaus, který při nehodě utrpěl vážná zranění, se postupně zotavuje. Podle lékařů univerzitní kliniky Schwarzach v Salcburku, kde je ošetřován, si však na nehodu stále nevzpomíná. Zatím ani nemůže chodit. „To nepůjde tak rychle,“ řekl primář úrazové chirurgie Franklin Genelin. Nemohl také naznačit žádný termín, kdy bude moci být premiér převezen domů do Německa.

Podle mluvčího státního zastupitelství bude vyšetřování uzavřeno asi do čtyř týdnů, do té doby by měl být také k dispozici posudek znalců. Zatím není jasné, co srážce předcházelo.