Barroso k Sarkozyho mírové misi: Není to podkopávání českého předsednictví

Praha - Předseda Evropské komise José Barroso dnes poskytl během návštěvy Prahy České televizi exkluzivní rozhovor. V něm řekl, že si myslí, že české předsednictví by mohlo přispět evropským cílům. Odmítl ovšem komentovat rozpolcenou českou politickou scénu. Vyjádřil se také k nejžhavějším politickým tématům - zastaveným dodávkám ruského plynu a krizi v pásmu Gazy. Obě otázky byly dnes na programu zasedání Evropské komise v Praze.

Barroso dnes jednal s oběma stranami sporu o dodávky plynu. Mluvil jak s ruským premiérem Putinem, tak s ukrajinskou premiérkou Tymošenkovou. Oba politici podle něj souhlasili s rozmístěním mezinárodních pozorovatelů, kteří budou dohlížet na dodávky plynu přes Ukrajinu.

Barroso upozornil také na to, že pokud budou nadále dodávky plynu omezeny či zastaveny, ztratí Rusko pozici spolehlivého dodavatele a Ukrajina by zase ztratila pozici tranzitní země, což není dobré ani pro jeden z těchto států.

Rozhovor s José Barrosem (zdroj: ČT24)

Předseda EK také okomentoval misi delegace Evropské unie na Blízkém východě. Důležité podle něj je, že se Schwarzenbergovi, který delegaci vedl, podařilo přesvědčit Izraelce, že do Gazy musí proudit humanitární pomoc.

Na otázku, zda nebyla návštěva Blízkého východu francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym proti zájmům delegace EU, prohlásil: „Francie se svou zkušeností může také přispět. Neměli bychom být žárliví. Každý, kdo může přispět k nacházení řešení otázek mezi Izraelci a Palestinci, je vítán. Nejde o žádné podkopávání českého předsednictví.“

Barroso o české politice: Nebudu se pouštět do kontroverzí

Šéf Evropské komise ovšem odmítl komentovat rozpolcenou českou politickou scénu. Vládě neustále hrozí ze strany opozice vyvolání hlasování o nedůvěře a český prezident varuje před tím, aby se české předsednictví označovalo za historický okamžik.

„Co se týče interní politické situace, to si dovolím nekomentovat,“ uvedl José Barroso. Na otázku, co si myslí o euroskeptismu Václava Klause, také šéf Evropské komise nechtěl odpovídat. Poznamenal jen, že český prezident si jistě přeje úspěch své země. „Chápu, že existují různé pohledy, ale musíme se s nimi pragmaticky vypořádat,“ dodal Barroso.

Doplnil také, že Češi navzdory postojům prezidenta stejně Evropskou unii podporují. Podle posledních průzkumů přes 60 procent Čechů hodnotí členství v unii pozitivně.