Srílanská vláda opět postavila Tamilské tygry mimo zákon

Kolombo - Srílanská vláda dnes opět zakázala povstaleckou organizaci Tygři osvobození tamilského Ílamu (LTTE). Podle agenturních zpráv je označila za teroristickou skupinu. Důvodem tohoto kroku je, že Tygři neumožnili civilnímu obyvatelstvu odejít z jimi ovládaného území.

„Vláda se rozhodla zakázat LTTE, neboť nedovolují civilistům opustit válečnou zónu,“ sdělil mluvčí ministerstva obrany. Podle agentury AP tento formální krok vylučuje možnost uspořádat nová mírová jednání mezi oběma stranami. Prezident Mahinda Radžapakse zákazem pohrozil v případě, že LTTE neumožní statisícům civilních obyvatel odejít z oblasti pod jejich kontrolou.

V současnosti uskutečňuje srílanská armáda rozsáhlou ofenzivu v severní části ostrova, aby získala pod kontrolu území ovládaná povstalci. Před několika dny se vojákům podařilo dobýt město Kilinočči, jakousi politickou metropoli tamilských povstalců, a v ofenzivě pokračují. Tamilští separatisté usilují už čtvrt století o získání nezávislosti pro severní a východní oblasti země, na nichž chtějí ustavit tamilský stát.

Zákaz uvalený na hnutí byl poprvé zrušen v roce 2002, kdy bylo uzavřeno mezi srílanskou vládou a LTTE příměří. Oficiální klid zbraní, který zprostředkovalo Norsko, trval do loňského ledna, kdy se prezident rozhodl s tamilskými povstalci skoncovat. Každopádně opětovně zavedený zákaz zůstane jen symbolickým krokem, který nebude mít konkrétnější dopad.

Vydáno pod