Austrálie podpoří odpůrce japonských velrybářů

Sydney - Australská vláda se postavila na stranu ekologických aktivistů, kteří na moři pronásledují japonské velrybáře. Povolila jim totiž, aby si doplňovali pohonné hmoty v australských přístavech. Sdělila to místopředsedkyně australské vlády Julia Gillardová s tím, že nevidí důvod zakázat plavidlu Steve Irwin, které patří skupině Sea Shepherd, zakotvit příští týden v tasmánském Hobartu.

Japonsko v úterý oznámilo, že Austrálii požádá, aby takový zákaz vydala. Země vycházejícího slunce totiž aktivisty řadí k teroristům - ekologové prý velrybářská plavidla ohrožují a chovají se jako piráti. Jak ve Studiu 6 uvedl generální konzul ČR v Sydney Vít Kolář, každoročně se objevují během lovecké sezony různé incidenty. Aktivisté pronásledují rybářské lodě, ve větších městech se scházejí demonstranti, někdy dojde i na protesty diplomatů. Australané jsou ale v drtivé většině proti lovu velryb a vláda je s nimi zajedno. Kolář se také nedomnívá, že rozhodnutí australské vlády vztahy mezi oběma zeměmi ohrozí.

Japonská flotila v pondělí lov přerušila. Z jednoho z jejich šesti plavidel totiž spadl muž přes palubu. Japonci ekology obviňují, že pronásledovali japonskou flotilu zrovna ve chvíli, kdy se Japonci pokoušeli námořníka zachránit. Aktivisté zase tvrdí, že nabízeli pomoc při záchranné operaci, ale Japonci ji odmítli.

Velrybáři chtějí letos ulovit přes 900 plejtváků. Na lov velryb bylo přitom v roce 1986 vyhlášeno mezinárodní moratorium. Japonsko ale využívá mezeru v pravidlech, která umožňuje lov pro vědecké účely. Každoročně tak uloví přes tisíc velryb, z nichž ale většina končí na jídelníčku japonských restaurací.

  • Australští ekologičtí aktivisté bojují proti lovcům velryb autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/611/61078.jpg
  • Japonská velrybářská loď autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/611/61073.jpg