Piráti propustili obří saúdskoarabský tanker

Mombasa - Saúdskoarabský tanker Sirius Star je na svobodě. Plavidlo unesli piráti v listopadu, dnes jej ale propustili. O zprávě informovala agentura Reuters. Tanker byl největším úlovkem somálských pirátů, převážel totiž ropu v hodnotě přes 100 milionů dolarů. Na jeho palubě bylo 25 námořníků. Piráti dostali za tanker výkupné ve výši tří milionů amerických dolarů.

Piráti požadovali původně za propuštění obřího tankeru mnohem víc peněz, nakonec jej ale osvobodili poté, co dostali výkupné ve výši 3 milionů dolarů.

„Poslední skupina ozbrojenců opustila Sirius Star, loď teď míří do bezpečných vod,“ oznámil Andrew Mwangura z Východoafrického námořnického asistenčního programu, jehož sídlo se nachází v keňském přístavu Mombasa.

Osvobození lodi potvrdil i velitel somálských pirátů Muhammad Said. „Všichni naši muži již opustili Sirius Star. Loď je svobodná, posádka je volná,“ sdělil Said. Ujistil, že žádný člen posádky ani nikdo z pirátů nebyl během zajetí zraněn.

Obří tanker piráti zajali 19. listopadu, na jeho palubě bylo 25 námořníků z Británie, Polska, Chorvatska, Filipín a Saúdské Arábie. K únosu došlo 450 námořních mil od jižního pobřeží Keni.

Somálské vody a jejich okolí jsou už dlouho jednou z nejnebezpečnějších oblastí pro námořní dopravu. Za poslední rok přepadli somálští piráti v Adenském zálivu nejméně 111 lodí a více než 40 z nich unesli.