USA údajně počátkem roku zabily šéfa pákistánské al-Káidy

Islámábád - Šéf teroristické organizace al-Káida v Pákistánu Usáma Kíní i jeho spolubojovník byli údajně zabiti. Zahynuli prý během raketového útoku, který americké jednotky uskutečnily na Nový rok u afghánských hranic. Informovala o tom stanice BBC s odvoláním na zdroj z americké kontrarozvědky. Americké bezpilotní letouny od loňského srpna provedly více než dvě desítky raketových útoků na cíle v pákistánských kmenových oblastech, jejichž terčem měly být úkryty vysokých představitelů Talibanu a al-Káidy.

Kíní, kterého americká rozvědka označuje za operačního velitele al-Káidy v Pákistánu, byl podle špionážních sítí odpovědný za krvavý útok na hotel Marriott v Islámábádu, při němž v září loňského roku zahynulo 60 lidí včetně českého velvyslance Iva Žďárka.

FBI Kíního spolu s jeho pobočníkem Ahmedem Salimem Swedanem zařadila na seznam nejstíhanějších osob podezřelých z terorismu a oba muže pocházející z Keni spojovala také s pumovými útoky z roku 1998 proti americkým zastupitelským úřadům v Tanzanii a Keni.

V Pákistánu dnes zahájil cestu po jižní Asii Joe Biden

Do Pákistánu dnes přiletěl Joe Biden, kterého si na post viceprezidenta vybral nově zvolený americký prezident Barack Obama. Během jednání se Biden pravděpodobně soustředí na způsoby, jak zmírnit napětí mezi Pákistánem a Indií a také na americkou válku proti teroru, v níž je Islámábád klíčovým spojencem Washingtonu. V Pákistánu Biden zahájil cestu po zemích jižní Asie; které země navštíví po Pákistánu, zatím udržují oficiální činitelé v tajnosti.

Debata amerických viceprezidentských kandidátů - republikánky Sarah Palinové a demokrata Joe Bidena
Zdroj: ČT24