Obama: Írán je hrozba, budeme s ním ale jednat

Washington - Nově zvolený americký prezident Barack Obama si sice myslí, že Írán je pro USA skutečnou hrozbou, i přesto ale bude usilovat o diplomatické styky s touto zemí. Spojené státy přitom Írán obviňují z toho, že vyvíjí jadernou zbraň, Írán se ale brání, že jeho jaderný program je zaměřený čistě energeticky.

„Jak už jsem řekl dříve během předvolební kampaně, Írán je opravdová hrozba pro bezpečnost USA,“ řekl Obama. „Také jsem ale řekl, že bychom měli usilovat o navázání diplomatických styků, které by byly mechanismem pro zajištění cílů naší národní bezpečnosti. A můj bezpečnostní tým podle mého názoru souhlasí s tímto pragmatickým přístupem k zahraniční politice,“ uvedl Obama.

Spojené státy přitom za vlády Bushe rozjely kampaň proti íránskému jadernému programu. Dosavadní prezident jednání s Teheránem odmítal a žádal uvalení sankcí.

Obama uvedl, že je ochotný Bushovu politiku změnit a v případě zastavení íránského jaderného programu nabídnout Teheránu hospodářské pobídky. Pokud by ale Írán na nabídku nereagoval, je příští prezident údajně připraven prosadit vůči němu ještě tvrdší sankce.