Slovensko rozběhlo přípravné práce na spuštění odstaveného bloku jaderné elektrárny

Bratislava - Slovenská státní Jaderná a vyřazovací společnost začala přípravné práce na případném spuštění odstaveného druhého bloku jaderné elektrárny V1 v Jaslovských Bohunicích. Obnovení výroby ve V1, kterou Slovensko kvůli závazkům k Evropské unii ukončilo na přelomu roku, nevyloučili představitelé vlády v reakci na zastavení dodávky zemního plynu kvůli sporu Ruska a Ukrajiny.

„V současnosti vykonávané činnosti představují zpracování seznamu standardních oprav na zařízení, které se běžně provádí v době odstávek provozovaných jaderných elektráren, připravuje se komplexní program jednotlivých kroků potenciálního spuštění bloku,“ informoval mluvčí Jaderné a vyřazovací společnosti Dobroslav Dobák, která elektrárnu V1 provozuje.

Náklady na obnovení výroby by podle něho nebyly významné, zařízení by si též nevyžádalo rozsáhlejší opravy ani rekonstrukce. Mluvčí dodal, že se jednalo i s Úřadem jaderného dozoru, který na Slovensku kontroluje činnost jaderných zařízení.

Proti případnému obnovení výroby v této elektrárně se v pátek během návštěvy Česka ohradil nový rakouský ministr zahraničí Michael Spindelegger. Rakousko je dlouhodobým odpůrcem získávaní energie z jádra. Slovensko vyřadilo druhý blok bohunické jaderné elektrárny V1 z provozu na přelomu roku. Zavázalo se k tomu před vstupem do EU. První blok odstavili energetici na konci roku 2006.

Opětovné spuštění reaktoru by mělo v zemi stabilizovat energetickou situaci, která je údajně ohrožená pro nedostatek plynu. Omezení spotřeby této suroviny kvůli chybějícím dodávkám z Ruska, na kterých je Slovensko závislé, se totiž týkají i operátorů s plynem. Ti pomáhají stabilizovat rozvody elektrické energie. Deník Pravda však s odvoláním na informace z elektrárenského dispečinku v pátek napsal, že výpadky elektřiny zatím nehrozí.