Moře vyplavilo mrtvého piráta s částí výkupného

Mogadišo - Moře u somálských břehů vyplavilo tělo piráta s částí výkupného za unesený ropný tanker Sirius Star. Muž měl v igelitovém pytli 153 tisíc dolarů. S dalšími čtyřmi piráty utonul v pátek krátce po opuštění saúdskoarabské lodi. Za propuštění tankeru zločinci údajně obdrželi tři miliony dolarů.

Piráti utonuli v pátek, když se překotně snažili na přetíženém člunu dostat co nejrychleji od tankeru. Tři ze čtrnácti pirátů na člunu se zachránili, ale zřejmě přišli o svůj podíl na výkupném.

Saúdskoarabský tanker s nákladem ropy za 100 milionů dolarů byl po únosu držen v přístavu Harardheere blízko jiného uneseného plavidla, ukrajinské lodi MV Faina naložené 33 bojovými tanky a dalším zbrojním materiálem. Mluvčí pirátů Sugule Ali ujistil, že dvacet členů posádky na MV Faina je v pořádku. „Jakmile budou ukončena jednání k vzájemné spokojenosti, bude loď i s nákladem a posádkou propuštěna,“ dodal.

Piráti jen loni v Adenském zálivu napadli 111 lodí a 42 z nich unesli. Za propuštění plavidel loni získali celkové výkupné 120 milionů dolarů. Evropská unie nedávno vyslala do oblasti námořní misi s úkolem tuto významnou dopravní cestu chránit. Poblíž Somálska operují se stejným cílem také vojenská plavidla z USA, Indie, Ruska, Číny a dalších zemí. Těm se podařilo zabránit mnoha útokům, ale v tak rozsáhlé oblasti nemohou zajistit bezpečnost všech lodí.