Demonstranti před bulharským parlamentem žádali odstoupení vlády

Sofie - Dvě tisícovky demonstrantů se dnes sešly před bulharským parlamentem, aby protestovaly proti korupci a vládě. Demonstrace se ale zvrhla v násilný střet s policií. Protestující se před budovou parlamentu střetli s policií, házeli po ní sněhové koule a lahve. Několik lidí bylo zraněno.

Před parlamentem v Sofii protestovali studenti, zemědělci i ekologičtí aktivisté. Ti už mají dost korupce a také se jím nelíbí, že jsou nejchudším národem v Evropské unii. Trvají proto na tom, aby vláda odstoupila. Kabinet podle demonstrantů nedostatečně bojuje proti úplatkářství a zločinu. Stejně jako neřeší ekonomické problémy.

„Tohle je jedinečný protest, který sjednocuje lidi v jejich volání po změně a jejich přání žít v normální evropské zemi,“ říká se v prohlášení demonstrantů. Policisté zatkli několik protestujících, kteří u sebe měli ručně vyrobený granát.

Poslední průzkumy veřejného mínění tvrdí, že 70 procent ze 7,5 milionu obyvatel žádá demisi vlády. Loni označila Evropská unie Bulharsko za zemi, která se neumí vyrovnat s korupcí a organizovaným zločinem, a zkrátila proto dotace pro tuto zemi.

Vydáno pod