Svět pokračuje v úsilí o mírové urovnání v Gaze

Rijád - Saúdskoarabský král Abdalláh dnes vyzval arabské státy v Perském zálivu k účasti na čtvrtečním mimořádném summitu v Rijádu. Jednat by se na něm mělo o izraelském útoku v palestinském pásmu Gazy. Vyjednat klid zbraní se na Blízkém východě snaží i generální tajemník OSN Pan Ki-mun, český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg dnes v Evropském parlamentu ve Štrasburku prohlásil, že už se začínají objevovat obrysy řešení válečného konfliktu. Bolivijský prezident Evo Morales oznámil, že kvůli konfliktu v Gaze přeruší diplomatické vztahy s Izraelem.

Abdalláhova výzva chce očividně předejít a zabránit pokusu Kataru uspořádat v pátek v Dauhá arabský summit ke Gaze, jehož se Saúdská Arábie a Egypt odmítly zúčastnit. Podle poradce šéfa Ligy arabských států (LAS) Amra Músy souhlasilo s účastí na summitu v Kataru jen 14 zemí, zatímco Katar potvrdil souhlas 15 států, tedy požadovaného početního kvóra. Ve čtvrtek je v Káhiře očekáván hlavní izraelský vyjednávač Amos Gilad. Setkat se má se šéfem egyptské zpravodajské služby Umarem Sulajmánem.

Šestidenní vyjednávání o příměří, které se odehrává v Egyptě, zatím nepřineslo naději na konec bojů. Egyptská agentura MENA dnes nicméně citovala nejmenovaný „egyptský kompetentní zdroj“, podle něhož radikální hnutí Hamas „zareagovalo příznivě“ na egyptské snahy o dosažení příměří v Gaze.

Podle Schwarzenberga se začínají objevovat obrysy řešení v Gaze

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg dnes v Evropském parlamentu ve Štrasburku prohlásil, že se začínají objevovat obrysy řešení válečného konfliktu v pásmu Gazy. Podle eurokomisařky pro vnější vztahy Benity Ferrerové-Waldnerové znesvářené strany snad za pár dní uzavřou příměří. Podle Schwarzenberga jsou nicméně podmínky případného příměří stále stejné. Izrael i palestinské militantní hnutí Hamas musí především zastavit vojenské akce. Izraelci by nicméně měli otevřít všechny hraniční přechody mezi Izraelem a pásmem Gazy.

„Rozmístění monitorovací mise by mohlo v této situaci pomoci, EU je připravena znovu vyslat své pozorovatele na hraniční přechod v Rafahu a také je připravena rozšířit mandát hraniční mise,“ doplnil šéf české diplomacie. Poznamenal, že ani předchozí příměří mezi Hamasem a Izraelem, které jednostranně vypovědělo palestinské hnutí, nebylo ideální: „Izrael neustále trpěl ostřelováním raketami. Věděl, že jeho nepřítel postupně vytváří zásoby smrtících zbraní.“

Europoslanci, kteří se účastnili debaty o situaci na Blízkém východě, ale většinou vystupovali daleko ostřeji vůči Izraeli než Schwarzenberg. Někteří dokonce označili izraelskou ministryni zahraničí Cipi Livniovou za teroristku.

EU a Izrael pozastavily jednání o rozšíření vztahů

Kvůli válce v pásmu Gazy pozastavily Evropská unie a Izrael jednání o rozšíření vzájemných vztahů, řekl dnes v Jeruzalémě vyslanec Evropské komise v Izraeli Ramiro Cibrian. Válka v Gaze podle něj znamená, že bilaterální vztahy mezi Izraelem a unijní sedmadvacítkou nemohou pokračovat jako normálně. Neřekl ale, jak dlouho „vzájemně dohodnutá přestávka“ v jednáních potrvá.

Bolívie a Venezuela oznámily přerušení diplomatických styků s Izraelem

Bolivijský prezident Evo Morales oznámil, že kvůli konfliktu v Gaze jeho země přerušila diplomatické styky s Izraelem. Levicový prezident je spojencem venezuelského prezidenta Huga Cháveze, který na protest proti izraelské ofenzivě v Gaze vyhostil 6. ledna ze země izraelského velvyslance. Dnes rovněž oznámil přerušení diplomatických styků s Izraelem.

Boje v pásmu Gazy pokračují 19. dnem s bilancí nejméně 1000 mrtvých, jak nejnověji oznámil šéf zdravotnické záchranné služby na palestinském území Muavíja Hasanajn. Počet zraněných podle něj překročil 4580 lidí. Na izraelské straně je 13 mrtvých.

Bombardování izraelského letectva zasáhlo další desítky cílů v pásmu  Gazy, mezi nimi i palestinský hřbitov. Těžké boje probíhaly i na okraji města Gaza a vojenské jednotky postupují dále do obydlených oblastí. Počet civilních obětí narůstá - a zemřely už téměř tři stovky dětí.

Francie bude jednat o pomoci Palestincům bez Česka

Francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner přijme ve čtvrtek večer v Paříži bývalého britského premiéra Tonyho Blaira jako zástupce takzvaného blízkovýchodního kvartetu, aby zhodnotili přínosy pařížské dárcovské konference z prosince 2007. Na schůzce nebude žádný český zástupce, ačkoli Česko je nyní předsednickou zemí Evropské unie a přestože Praha oznámila záměr uspořádat novou dárcovskou konferenci pro Palestince. Francouzské ministerstvo zahraničí dnes přitom připustilo, že se může jednat i o nové dárcovské konferenci.

Jednání se zúčastní také evropská komisařka pro mezinárodní záležitosti Benita Ferrerová-Waldnerová a norský ministr zahraničí Jonas Gahr Störe. Mluvčí francouzského ministerstva zahraničí Eric Chevallier to vysvětlil tím, že pracovní večeře se zúčastní organizátoři dárcovské konference z roku 2007.

V roce 2007 se Palestincům dostalo příslibu 7,4 miliardy dolarů rozprostřených do let 2008 až 2010. V prosinci 2008 Paříž nicméně oznámila, že za první rok dorazilo kolem 1,7 miliardy, což je mnohem méně než třetina slíbených prostředků.

  • Karel Schwarzenberg autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/558/55737.jpg
  • Evo Morales autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/408/40797.jpg
  • Bernard Kouchner autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/368/36757.jpg