Útoky žraloků ohrožují Australany

Sydney - Série žraločích útoků z poslední doby vystrašily australské plavce a surfaře. Odborníci však tvrdí, že není třeba mít strach, moře je prý poměrně bezpečné. Ve středu o tom informovala agentura AP.

„Jde o slabou hysterii,“ řekla Rachel Robbinsová, hlavní výzkumná pracovnice australské Nadace Rodneyho Foxe pro výzkum žraloků. „Myslím, že je to podivná náhoda, že jsme tu měli tři žraločí útoky ve dvou dnech,“ uvedla.

Útoky začaly 27. prosince, kdy jedenapadesátiletý Brian Guest zmizel při šnorchlování se svým synem na pobřeží státu Západní Austrálie. Našel se jenom kus jeho potápěčského obleku a úřady jsou přesvědčené, že byl téměř určitě sežrán žralokem.

Minulou neděli stáhl pětimetrový velký bílý žralok pod hladinu třináctiletého surfaře u tasmánských břehů. Ve stejný den kousl žralok i jedenatřicetiletého surfaře na odlehlé pláži v Novém Jižním Walesu. Oba napadení útok přežili.

Zatím poslední útok přišel o den později, když na jižním pobřeží Nového Jižního Walesu napadl žralok šnorchlujícího Stevena Fogartyho. Tomu se podařilo uniknout poté, co žraloka několikrát udeřil.

Řada pláží v celé zemi musela být v posledních dnech kvůli žralokům uzavřena. Úřady varovaly Australany před plaváním při západu slunce nebopři rozbřesku, tedy v časech, kdy shánějí žraloci potravu. Doporučily také plavat jen ve skupinách a na hlídaných plážích.

Útoky již vyvolaly v Austrálii debatu o tom, jestli v pobřežních vodách skutečně přibylo žraloků, nebo zdali jsou si lidé jejich přítomnosti jenom více vědomi. Michael Brown, výkonný ředitel organizace Surfwatch Australia, která několikrát týdně z helikoptéry kontroluje pláže v okolí Sydney, je přesvědčen, že v posledních letech došlo k výraznému nárůstu počtu žralokův pobřežních oblastech. Podle Browna do nich žraloci migrují za potravou.

Někteří proto volají po instalaci nových žraločích sítí, jiní dokonce požadují odstřely velkých žraloků. To většina odborníků považuje za nepotřebné a poukazuje přitom na to, že v průměru zahyne australských vodách po útoku žraloka jen jedna osoba ročně a několikrát více jich zemře za jediný den při dopravních nehodách.

„Většina lidí, kteří tady vstupují do vody, ví, že tu jsou žraloci a respektují to,“ řekla Robbinsová.

  • Kelly Slater autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/439/43884.jpg
  • Ilustrační foto autor: www.ezoo.cz, zdroj: www.ezoo.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/621/62074.jpg
Vydáno pod