UNICEF - Na světě denně zemře při porodu 1500 žen

Johannesburg - Pro ženy je podle zprávy Dětského fondu OSN (UNICEF) stále velké zdravotní riziko, když mají děti. Denně zemře na světě při porodu 1500 žen, to je víc než půl milionu matek každý rok. Riziko, že ženy při porodu zemřou, se propastně liší podle toho, ve které zemi matka žije. Podle UNICEFu se rozdíl mezi podmínkami žen z rozvojových zemí a žen ze západního světa projevuje nejvíc právě při porodu.

Například matky v Nigeru mají pravděpodobnost 1 ku 7, že zemřou kvůli komplikacím při porodu. Naopak ve Spojených státech hrozí takové riziko každé 4 800. matce, v Irsku je pravděpodobnost, že žena při porodu zemře ještě o jeden řád vyšší - 1 ku 48 000.

Nejčastěji při porodu umírají ženy v Africe, podle ředitelky UNICEF Ann Venemanové se ale dá 80 procentům takových úmrtí předejít, pokud se zlepší základní porodnické a zdravotnické služby v afrických zemích.

Zpráva UNICEFu také tvrdí, že dívkám, které porodí před patnáctým rokem svého života, hrozí oproti dvacetiletým ženám pětkrát větší riziko, že porod nepřežijí.

Těhotenství ve velmi mladém věku je značně riskantní nejen pro matky, ale i pro plod či narozeného potomka. UNICEF uvádí, že dítěti, jehož matce je méně než 18 let, hrozí o 60 procent větší riziko úmrtí před dosažením prvního roku života.

Poslední dostupné statistiky z roku 2007 říkají, že 9,2 milionů dětí zemřelo před pátým rokem života. To je o půl milionu méně než před rokem. Polovina dětských úmrtí připadá na Afriku. Ta nadále zůstává nejhorším místem na světě pro přežití dětí.