Hamas přistoupí na příměří, pokud Izrael stáhne své vojáky

Jeruzalém - Hamas souhlasí s ročním příměřím v pásmu Gazy. Informaci přinesla agentura Reuters s odvoláním na diplomatické zdroje z jednání v Egyptě. Izraelští vojáci dnes v pásmu Gazy zabili třetího nejvyššího muže radikálního Hamasu Saída Sijáma. Sijám zastával funkci ministra vnitra v mezinárodně neuznávané vládě Hamasu. Vojenské křídlo Hamasu pohrozilo, že Sijámovu smrt pomstí.

Dohodu o příměří Hamas podmiňuje stažením všech izraelských jednotek během pěti až sedmi dnů. V návrhu dohody také požaduje okamžité otevření všech hraničních přechodů do pásma Gazy.

Haarec: Útok měl zasadit rozhodující ránu

Mluvčí izraelské armády sdělil, že letadla dnes bombardovala dům na severu města Gaza, v němž byl Saíd Sijám s bratrem a třetí osobou, a že cíl útoku byl zasažen. Televizní stanice Hamasu Al-Kuds smrt Saída Sijáma potvrdila. Kromě obou bratrů zahynul také šéf bezpečnostního aparátu Hamasu Saláh abú Šríh a jeden z velitelů vojenského křídla hnutí Mahmúd Vatfah.

Izraelský deník Haarec označil útok na Sijáma jako pokus Izraele zasadit Hamasu ránu, díky níž si bude moci v ofenzivě připsat vítězství. Na útoku spolupracovalo letectvo a kontrašpionážní služby.

Saíd Sijám založil a velel policejní jednotce Hamasu, která má 13 000 členů, z nichž většina se účastní současného boje proti Izraeli. Právě Sijám se v roce 2007 nejvíc přičinil o násilné vypuzení jednotek konkurenčního Fatahu z pásma Gazy.

EU na zasedání OSN znovu vyzvala k příměří v pásmu Gazy

Valné shromáždění OSN se dnes v New Yorku přes protesty Izraele začalo zabývat situací v palestinském pásmu Gazy. Evropská unie při tomto naléhavém zasedání OSN ústy českého velvyslance Martina Palouše znovu vyzvala obě strany k okamžitému ukončení násilí. Izraelský delegát se snažil jednání zabránit poukazem na to, že Valné shromáždění, v němž zasedají všechny členské státy OSN, se nemůže vkládat do záležitostí, jimiž se právě zabývá Rada bezpečnosti.

Předseda Valného shromáždění, nikaragujský diplomat Miguel d'Escoto připomněl rezoluci Rady bezpečnosti z minulého týdne vyzývající k okamžitému příměří a ke stažení izraelských jednotek zpět do Izraele. Dokument ovšem ani jedna ze stran nepovažuje za závazný a obě pokračují v ozbrojených akcích.

Zasedání, které patrně potrvá do soboty, by na závěr mělo přijmout rezoluci Valného shromáždění.