Unie zmrazila rozhovory s Izraelem o posílení vztahů

Londýn - Podle britského listu Guardian je záměr českého předsednictví uspořádat summit EU-Izrael ohrožen. Evropská komise totiž zmrazila jednání s Izraelem o posílení vztahů. "Vysoce postavení představitelé tvrdí, že by v blízkých vztazích mezi unií a Izraelem měla být přestávka," řekl listu nejmenovaný evropský diplomat. Zmrazení rozhovorů prý nařídila evropská komisařka pro zahraniční vztahy Benita Ferrerová-Waldnerová.

Podle komise nejde o sankce. Unie ovšem pozastavila postup, který byl loni schválen a který měl zajistit Izraeli privilegované partnerství s EU. To by přitom pomohlo Izraeli v integraci do evropského jednotného trhu. Teď ale dala unie veškerým takovým aktivitám stopku.  

I když praktický dopad zmrazení rozhovorů by měl být minimální, podle bruselských představitelů jde o silné a neobvyklé politické signály. „Nepřekvapilo by mě, že by lidé jako Ferrerová-Waldnerová pracovali ne na posilování, ale oslabování vztahů,“ řekl listu bruselský diplomat.

Kvůli zmrazení vztahů s Izraelem zřejmě spadne pod stůl návrh českého předsednictví uspořádat v květnu nebo červnu v Praze summit EU-Izrael.

Vydáno pod