Znamená metan na Marsu život?

Washington - Na Marsu bylo zjištěno na několika místech velké množství metanu, což by mohlo znamenat, že tam existuje geologická aktivita nebo probíhají biologické procesy. Informuje o tom americký odborný časopis Science. "Na Zemi živé organismy produkují více než 90 procent metanu přítomného v atmosféře a zbývajících deset procent je geochemického původu. Na Marsu by metan mohl znamenat jednu z těchto aktivit," uvádějí autoři studie. Jeho přítomnost by mohla být ukazatelem potenciálního života.

Množství metanu zjištěného na rudé planetě je srovnatelný s objemem na aktivních místech Země, uvádí hlavní autor studie, planetolog Michael Mumma, který řídí astrobiologické středisko Goddard Space Flight Center při americkém Národním úřadu pro letectví a vesmír (NASA).

Vědci připouštějí, že původ metanu na Marsu je záhada. „Věk metanu, který jsme zjistili, nelze určit, mohl se tam objevit hodně dávno, nebo i zcela nedávno.“ Metan byl zjištěn v atmosféře Marsu už před pěti lety. Nyní vědci zjistili, že je ho na některých částech planety velké množství.

Metan může vznikat činností bakterií

V atmosféře by měl vydržet je krátkou dobu, protože ho zničí sluneční svit. Jeho trvající přítomnost znamená, že se doplňuje a že se tvoří při nějakém procesu. „Hypotézy o geochemickém nebo biologickém původu jsme probádali, ale k žádné vědecky podložené dohodě jsme nedospěli,“ vysvětlují autoři studie.

Tyto hypotézy většinou vycházejí z analogických jevů známých na Zemi, kde metan produkuje tavící se magma nebo vzniká při činnosti bakterií.