Obama zřejmě změní plány na protiraketovou obranu v Evropě

Washington – Nastupující americký prezident Barack Obama zřejmě přehodnotí plány na rozmístění jednotlivých součástí americké protiraketové obrany ve střední Evropě. Vyjádřila se tak Michele Flournoyová, kterou Obama nominoval do vysoké pozice na ministerstvu obrany. Plán protiraketové obrany má chránit USA a jejich spojence před případným útokem nepřátelských států. Rusko s ním zásadně nesouhlasí.

Podle Flournoyové je třeba plán protiraketové obrany revidovat, především s ohledem na zásadní nesouhlas Ruska, které považuje štít za hrozbu pro strategickou rovnováhu. Nabídky ke spolupráci na budování protiraketového deštníku Rusové dosud odmítali.

„Jde o informaci o tom, že administrativa bude - jako všechny ostatní významné projekty - také protiraketovou obranu posuzovat v kontextu svých vztahů s Ruskem. Informace není zatím o tom, že by plán výstavby protiraketové obrany byl zastaven, modifikován nebo omezen. Předpokládám, že Spojené státy tento plán zahrnou do debaty s Ruskem a pak je teprve možné čekat nějaké výsledky,“ uvedl pro ČT24 odborník na obrannou problematiku Ivan Gabal.

Obama zřejmě zreviduje plány na stavbu radaru (zdroj: ČT24)

Flournoyová odpovídala senátnímu brannému výboru, který rozhoduje o její nominaci do úřadu. „Abychom získali konečné obrysy tohoto přístupu, je třeba konzultací vlády s Kongresem,“ uvedla Flournoyová před senátory.

Obama přitom dosud plány na vybudování protiraketového štítu ve střední Evropě podporoval. Bushova administrativa chtěla postavit v Česku radarovou základnu a v Polsku umístil sila s protiraketovými střelami.

Vydáno pod