Palestinci vyčíslili válečné škody v Gaze na 1,4 miliardy dolarů

Jeruzalém/Gaza - Izraelská ofenzíva proti pásmu Gazy způsobila palestinské ekonomice ztrátu 1,4 miliardy dolarů (téměř 29 miliard korun). Ve čtvrtek to oznámil palestinský statistický úřad.

Podle jeho údajů se uchýlilo do provizorního přístřeší 26.000 obyvatel pásma. Poškozeno je zřejmě 20.000 obytných domů a 4000 je naprosto zničeno. Při náletech byly zničeny také veřejné stavby včetně 18 škol, univerzitních budov, silnic, mostů, elektrického a vodovodního vedení. Úřad odhaduje, že na obnovu bude zapotřebí miliarda dolarů. „Z pásma Gazy je kvůli izraelským útokům oblast humanitární, sociální a ekonomické katastrofy,“ sdělilo vedení úřadu. Podle čerstvých údajů si dvacetidenní boje vyžádaly životy 1105 Palestinců. 355 z nich byly děti a 100 ženy; 5130 lidí je raněno.

Do Egypta se dnes k jednání o příměří vrací hlavní izraelský vyjednávač Amos Gilad. Ve čtvrtek informoval izraelské vedení o návrzích radikálního Hamasu. To je ochotno přistoupit na jednoleté příměří s Izraelem za podmínky, že židovský stát do týdne stáhne z pásma své vojsko a okamžitě otevře hraniční přechody. Jednání o příměří zprostředkovává Egypt, který ale navrhl poněkud jiné podmínky. Chce klid zbraní na deset dní, po něž armáda zůstane na nynějších pozicích a začne se jednat o zabezpečení jižní hranice pásma s Egyptem a o hraničních přechodech do Izraele.

Palestinci vyčíslili škody (zdroj: ČT24)

Po Giladově návratu pak bude rozhodnuto, zda premiér Ehud Olmert svolá takzvaný bezpečnostní kabinet, který by pak rozhodl o přijetí podmínek dojednaného příměří. Nejmenovaný izraelský vládní zdroj řekl, že je nepravděpodobné, že se členové tohoto užšího kabinetu sejdou dřív než v sobotu.

Ještě ve čtvrtek večer odletěla do Washingtonu izraelská ministryně zahraničí Cipi Livniová, aby o příměří jednala s americkou kolegyní Condoleezzou Riceovou. Ta telefonicky souhlasila s tím, že se USA budou podílet na zajištění egyptské hranice, kudy Hamas pašoval zbraně.

Izrael zavřel počínaje čtvrteční půlnocí na 48 hodin západní břeh Jordánu, protože Palestinci na dnešek svolali podobně jako před týdnem demonstrace.

  • Izraelský premiér autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/340/33997.jpg
  • Boje v Gaze autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/623/62228.jpg