Chemické zbraně jako první použili už Peršané

Londýn - Napětí mezi Východem a Západem je staré jako svět sám. Své o tom věděli Římané, kteří na svých východních hranicích vedli desítky válek. Tým britských archeologů však nedávno objevil překvapivý detail: Peršané v době obléhání pevnosti Doura Europos v roce 256 našeho letopočtu použili chemické zbraně, aby zahubili římské legionáře, kteří se ve městě opevnili, informovala agentura ANSA.

Chemická válka se nezrodila v minulém století, jak se až dosud myslilo. Podle expertů z univerzity z Leicesteru nálezy v Doura Europos jasně ukazují, že Sásánovci, tedy dynastie vládnoucí v Persii v letech 224-651, použili směs síry a dehtu, aby římské obránce vykouřili. Město Doura Europos, které leží na samém jihovýchodě Sýrie na středním toku Eufratu 35 kilometrů od iráckých hranic, bylo objeveno ve 20. letech minulého století.

Souboj v podzemí

A odehrála se tu nelítostná bitva. Peršané chtěli narušit zdi hradeb a rozhodli se proto vyhloubit podzemní tunely. Římané však brzy zjistili, co se stalo a začali kopat tunely směřující proti těm perským. Když se pak v tunelu střetly dvě jednotky, byli na tom Římané zjevně hůře, uvedl profesor Simon James, kterého citoval list The Independent.

Archeologové tu objevili 20 legionářů v kompletní bojové výstroji. Co se přesně stalo? Dostat do tunelu širokého necelé dva metry celý oddíl římské legie nebylo opravdu snadné. Peršané zřejmě vytušili záměry Římanů, uvedl profesor James, a připravili jim kruté překvapení. Ve své části tunelu připravili kovářské měchy a ohřívadla na žhavé uhlí.

Když Římané padli do pasti, vypustili Peršané chemické látky a římští vojáci v několika vteřinách padli k zemi v bezvědomí. Během několika minut nastala smrt. Tak byly vysvětleny krystaly síry a stopy po dehtu, které archeologové v tunelech lokality Doura Europos nalezli.

Vydáno pod