Celníci zabavili při mezinárodní akci 20 kilogramů heroinu

Řezno - Celníci čtyř zemí, Německa, Česka, Maďarska a Srbska, společně rozprášili gang, který obchodoval s heroinem. Zatkli 6 lidí včetně dvou bossů. Celníci při mezinárodní operaci s názvem Balkanli zabavili 20 kilogramů heroinu, tedy až 600 tisíc dávek za 3 miliony eur.

Za mřížemi skončili oba bossové drogového gangu, oba to jsou Srbové, jeden z nich heroin skladoval v německém Řezně. Druhý, který heroin prodával dealerům, bydlel v severočeském Mostě. „Občan Srbska, který pobýval na území ČR, přímo organizoval obchod s drogou, to znamená, že měl na starosti finanční transakce,“ říká zástupce vedoucího z celní protidrogové jednotky.

Heroin vozili do Evropy z Turecka přes klasickou balkánskou cestu. Mezisklady měli v Srbsku a v Maďarsku. Heroin ale v Česku tato skupina neprodávala. V západní Evropě se jim to totiž vyplatilo víc. Jeden gram heroinu se v České republice prodává za 1 000 korun. V Německu a v západních zemích Evropské unie je jeho cena třikrát vyšší.

Reportáž Martiny Kvašové a Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

Vůbec poprvé také letos celníci zachytili heroin na ruzyňském letišti v Praze. Skoro 3 kilogramy této drogy pašoval z Turecka bulharský občan. Drogy měl schované ve dvojitém dně příručního zavazadla, celníci je ale odhalili při kontrole.  

Vydáno pod