Zemřel voják, který v 60. letech sestřelil nad Vietnamem McCaina

Moskva - V Petrohradě v pátek zemřel Jurij Trušečkin - donedávna neznámý bývalý ruský voják, kterého proslavil až neúspěšný americký prezidentský kandidát John McCain. Ten byl sestřelen 6. října 1967 nad Vietnamem a osudnou raketu na něj tehdy vypálil právě Trušečkin. Sedmdesátiletý podplukovník ve výslužbě zemřel podle ruských médií na rakovinu. Za službu ve Vietnamu byl vyznamenán vysokým vojenským řádem, ale poslední roky žil v bídných podmínkách ve zchátralém domku bez vody a topení, s penzí necelých 6 500 Kč.

Ještě před dvěma měsíci vyjádřil sedmdesátiletý Trušečkin radost z toho, že se McCain nestal prezidentem - nenáviděl prý Rusy, protože věděl, že ho sestřelila právě ruská raketa. Ve Vietnamu měl podle ruského důstojníka štěstí, protože sestřelené piloty prý Vietnamci obvykle ubíjeli motykami.

McCainovi se po zásahu podařilo katapultovat a přistál v bažinách, ale zlomil si obě ruce a nohu a vietnamští vojáci ho surově zbili. V drsném zajetí strávil více než pět let, než se dostal na svobodu po podepsání mírových dohod v březnu 1973.

Za nejcennější kořist se považovala pilotova přilba a pětijazyčný letáček s textem 'Jsem americký občan v nouzi, prosím o poskytnutí pomoci', uvedl Trušečkin. Sám si jako trofej do vlasti odvezl McCainův zápisník, který však ztratil při stěhování z Rigy do Petrohradu.

Do Vietnamu odešel sloužit jako osmadvacetiletý kapitán. Na nesnesitelný zápach vietnamské vodky a McCainovo jméno do smrti nezapomněl.

Vydáno pod