Egyptský šéf diplomacie po schůzce se Schwarzenbergem kritizoval Izrael

Káhira/Praha - Hlavní překážkou v dojednání míru v pásmu Gazy je izraelská neústupnost. Na tiskové konferenci po setkání s českým ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem to prohlásil jeho egyptský protějšek Ahmad Abúl Ghajt. Podle agentury AFP to byla nejtvrdší kritika Izraele ze strany Egypta od začátku izraelské ofenzivy v pásmu Gazy. Český ministr se v Káhiře setkal i s předsedou palestinské autonomie Mahmúdem Abbásem.

„Izrael je opilý mocí a násilím,“ prohlásil Ghajt. „Stále ale doufáme, že se podaří uzavřít příměří co nejrychleji,“ dodal. Ke spekulacím, že se Izrael chystá dnes večer vyhlásit jednostranné zastavení bojů, se ale nevyjádřil.

Schwarzenberg řekl, že by bylo nejlepší uzavřít příměří „dnes nebo zítra“. Evropská unie, jíž Česká republika od začátku roku předsedá, podle něj rovněž nezahájí dialog s militantním hnutím Hamas, které Gazu ovládá, dokud Palestinci nepřistoupí na podmínky takzvaného blízkovýchodního kvartetu tvořeného EU, USA, Ruskem a OSN - zastavit násilí a uznat existenci Izraele.

Brífink Karla Schwarzenberga po příletu z egyptského jednání o příměří v Gaze (zdroj: ČT24)

Šéfdiplomat Česka se v Káhiře setkal i s prezidentem palestinské autonomie Mahmúdem Abbásem, jak uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová. Ministr podle ní podpořil úsilí všech stran vedoucí k vyřešení nynější situace a ocenil úlohu Egypta. Informoval Abbáse, že jakmile to bude možné, vyšle Česká republika coby předsednická země EU okamžitě do Gazy své odborníky, jež ve spolupráci s Evropskou komisí a mezinárodními organizacemi vyhodnotí humanitární potřeby obyvatel Gazy. Po návratu z egyptského jednání Schwarzenberg zdůraznil, že je pro něj nepředstavitelné, aby suverénní země podepsala smlouvu s teroristickou organizací, proto musí klíčovou úlohu zprostředkovatele zaujmout právě Egypt.

Schwarzenberg se v Káhiře objevil nečekaně

Karel Schwarzenberg dnes nečekaně odcestoval ze schůzky Jihoafrická republika-Evropská unie do Káhiry, kde jednal mimo jiné o příměří v pásmu Gazy. Se svým egyptským protějškem chtěli probrat i následný vývoj v Gaze po zastavení bojů a možnosti poskytnutí humanitární pomoci.

Za poslední dva týdny je to už druhá Schwarzenbergova návštěva na Blízkém východě. Od 4. do 6. ledna vedl ministr evropskou delegaci, která jednala o krizi v Gaze s představiteli Egypta, Izraele, palestinské autonomie a Jordánska.

Boje v pásmu Gazy trvají už tři týdny a zahynulo při nich přes 1150 Palestinců a 13 Izraelců. Egypt vypracoval plán na dosažení příměří, formální dohodu se ale zatím nepodařilo uzavřít. Izraelský premiér Ehud Olmert svolal na dnešní večer schůzku bezpečnostního kabinetu, na níž se bude jednat o možném jednostranném zastavení bojů.

Hamas už ale prohlásil, že bude i v takovém případě bojovat dál, dokud nedosáhne svých cílů. Hnutí požaduje stažení izraelské armády a otevření hranic pásma Gazy.