Obama jede na inauguraci vlakem jako Lincoln v roce 1861

Filadelfie/New York - Nastupující prezident Barack Obama, již 44. v dějinách Spojených států, jede na svou inauguraci vlakem. "Putuje" z Filadelfie do Washingtonu, tedy stejnou cestou, kterou absolvoval jeho vzor Abraham Lincoln v roce 1861. Svůj slib složí Obama v úterý a stane se prvním mužem tmavé pleti v Bílém domě.

Ostře střežený vlak se vydal po zhruba stejné trase, kterou absolvoval Obamův vzor, prezident Abraham Lincoln, cestou na svou první inauguraci v březnu 1861. Lincolnovi, prezidentu, který zrušil černé otroctví, tím Obama, první černošský prezident USA, do jisté míry skládá svůj hold.

V historické soupravě z prvních desetiletí minulého století se na 220 kilometrů dlouhou cestu vydala i Obamova manželka Michelle a jejich dcery Malia a Sasha. Pro budoucí první dámu je dnešní den dvojnásobně významný, protože slaví své 45. narozeniny.

Na 1. zastávce vlaku přistoupí viceprezident Biden

Na první zastávce ve Wilmingtonu do soupravy přistoupí budoucí viceprezident Joe Biden s manželkou. V Baltimoru se pak uskuteční masové shromáždění, na němž se i přes mrazivé počasí očekává asi 100 000 lidí.

V krátkém projevu před odjezdem z Filadelfie, kde byla v roce 1776 vyhlášena nezávislost Spojených států, vyzval Obama občany, aby každodenní prací přispívali ke zdokonalení americké unie. Hovořil také o odpovědnosti. „Budujme vládu odpovědnou lidem a přijměme naše vlastní odpovědnosti jako občanů za to, že budeme trvat na odpovědnosti vlády,“ řekl. Volby, které ho loni 4. listopadu vynesly do prezidentského úřadu, jsou podle něho „začátkem a nadějí pro budoucnost“.

Příjezdy zvolených prezidentů do hlavního města po železnici bývaly běžné od roku 1841, kdy vlak poprvé k této cestě využil William Henry Harrison. Do té doby přivážely prezidenty do Washingtonu lodě a dostavníky.

Zatím posledním prezidentem, který na inauguraci přicestoval vlakem, byl v roce 1953 Dwight Eisenhower. Souprava prý vyrazila 18. ledna z New Yorku s hodinovým zpožděním, protože budoucí prezident ještě dopisoval svůj inaugurační projev. Na vlaky poté prezidenti zanevřeli a dali přednost letadlům.

  • Joe Biden autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/445/44485.jpg
  • Prezidenti USA na společném obědě autor: J. Scott Applewhite, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/608/60791.jpg