Křehké příměří v Gaze: Izrael stahuje své vojáky

Gaza - Izraelská armáda pokračuje ve stahování svých jednotek z palestinského pásma Gazy, prozatím však neupřesnila, kolik vojáků pásmo Gazy opustí. Oboustranné příměří je však prozatímní a křehké, izraelská armáda je stále připravena reagovat na jakékoli další projevy násilí. Oznámení o stahování izraelské armády přišlo krátce poté, co palestinské militantní hnutí Hamas vyhlásilo příměří a vyzvalo Izrael, aby se do týdne z palestinské enklávy stáhl. Izrael vyhlásil jednostranné příměří už v sobotu večer, na následné odpálení pěti raket Hamasu na jihoizraelské město Sderot však reagoval protiúderem. Na jihu pásma Gazy došlo ještě k několika dalším menším přestřelkám.

Vůdce Hamasu v pásmu Gazy Ismaíl Haníja na stahování izraelských jednotek reagoval prohlášením, že třítýdenní ofenziva Izraele byla neúspěšná a Palestince nezastrašila. „Nepřítel nedosáhl svých cílů,“ řekl v projevu, ve kterém dodal, že rozhodnutí Hamasu vyhlásit příměří bylo „moudré a zodpovědné“.

„Hamas a další palestinské frakce oznamují příměří v Gaze, které začíná okamžitě, a dávají Izraeli týden, aby se stáhnul,“ prohlásil v neděli jeden z předáků Hamasu Ajmán Tahá, který v Káhiře jednal o egyptském návrhu na příměří. Tahá zároveň vyzval Izrael, aby otevřel hranice pásma Gazy a umožnil přísun potravin a další humanitární pomoci palestinským civilistům.

Reportáž Adama Kautského (zdroj: ČT24)

Izraelský premiér Olmert chce stáhnout izraelské jednotky z Gazy, jakmile to bude možné. Řekl to při jednání s delegací Evropské unie, kterou vedl premiér Topolánek. Český premiér však upozornil, že také Izrael má své podmínky, za nichž své vojáky stáhne. „Nesdílím úplně ten bezbřehý optimismus,“ prohlásil Topolánek pro ČT.

Místopředseda Hamasu Abú Músá Marzúk zdůraznil, že Hamas podporuje jakoukoli snahu zajistit mírovou dohodu, která naplní jeho požadavky. „Jmenovitě to je ukončení blokády pásma Gazy a otevření všech hraničních přechodů, především Rafahu mezi Gazou a Egyptem,“ řekl Marzúk.

Přestože bylo ze strany Izraele vyhlášeno jednostranného příměří, vypukly dnes ráno v pásmu Gazy znovu násilnosti. Izraelské letectvo zaútočilo na severu pásma na ozbrojence Hamasu, kteří odpálili pět raket na město Sderot v jižním Izraeli. Na jiném místě pásma napadli ozbrojenci Hamasu ručními zbraněmi izraelskou hlídku, ta palbu opětovala. V jižní části enklávy si střety vyžádaly první oběť po oficiálním zastavení bojů, když zde podle palestinských lékařských zdrojů izraelští vojáci zastřelili jednoho civilistu.

O situaci na Blízkém východě jednali také zástupci mezinárodních politických i diplomatických kruhů na summitu v Egyptě. Pozvání prezidenta Husního Mubaraka přijali kromě předsedy palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse a generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna například německá kancléřka Merkelová, francouzský prezident Sarkozy nebo britský premiér Brown. Za české předsednictví dorazil premiér Topolánek a ministr zahraničí Schwarzenberg.

Dohoda o příměří by mohla po 22 dnech ukončit nejrozsáhlejší izraelskou vojenskou akci v pásmu Gazy. Izraelský premiér Ehud Olmert ale dnes upozornil, že příměří je velmi křehké. „Musí se minutu po minutě, hodinu po hodině znovu přehodnocovat,“ uvedl. Varoval také, že Izrael je připraven znovu zahájit ofenzivu, pokud násilnosti ze strany Hamasu neustanou.

Vydáno pod