Za urážku krále dostal australský spisovatel v Thajsku tři roky

Bangkok - Thajský soud poslal na tři roky do vězení australského spisovatele Harryho Nicolaidese za jeho knihu Pravděpodobnost (Verisimilitude) z roku 2005, v níž údajně urazil thajskou královskou rodinu. Soud původně vynesl šestiletý trest, který ale snížil poté, co Nicolaides přiznal vinu. Za urážku majestátu mu hrozilo až 15 let vězení.

Nicolaides před soudem stanul v hnědooranžovém vězeňském overalu a v železných řetězech po pětiměsíční vazbě, v níž podle svých slov nesmírně trpěl. Ve zdůvodnění rozsudku soud uvedl, že jeho kniha obsahuje pasáže naznačující, že v Thajsku dochází „ke zneužívání královské moci“. Novinářům Nicolaides před slyšením řekl, že stále netuší, kdo na něj podal žalobu za obsah knihy. „Tohle je zkušenost jako z Alenky v říši divů. Skutečně věřím, že se probudím a všechno to bude pryč,“ prohlásil jednačtyřicetiletý Australan řeckého původu.

Urážka majestátu je v Thajsku, kde mnoho lidí považuje krále Pchúmipchona Adundéta za poloboha, velmi vážným trestným činem. Vloni za ni dostal švýcarský občan deset let, král mu ale dal po měsíci milost.

  • Australský spisovatel Harry Nicolaides v thajském vězení Australský spisovatel Harry Nicolaides odsouzený za urážku thajského krále autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/628/62784.jpg
  • Pchúmipchon Adundét autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/592/59108.jpg