Bývalý náměstek primátora Košic Eugen Čuňo odsouzen k šesti letům

Pezinok (Slovensko) - Speciální soud ve slovenském Pezinku dnes na šest let odnětí svobody odsoudil bývalého náměstka košického primátora Eugena Čuňu a další dva lidi. Tito si měli údajně v roce 2002 údajně vyžádat úplatek 18 milionů slovenských korun (16,5 milionu Kč). Soud jejich čin kvalifikoval jako podvod. Bývalý člen Slovenské demokratické a křesťanské unie (SDKU), kterého policie zadržela při přebírání části peněz, též musí stejně jako další dva odsouzení zaplatit pokutu 20 000 eur (zhruba 552 000 Kč).

Všichni odsouzení se již odvolali, rozsudek není pravomocný. „Je to inkviziční proces, spravedlnost selhala, jsem z toho smutný,“ řekl po vynesení rozsudku Čuňo, který tvrdil, že je nevinný. Podle obžaloby si však vyžádal od košické firmy Kame úplatek 18 milionů korun, za který prý pomáhal zajistit státní dotaci na stavbu bytů v Košicích. Devět milionů korun údajně převzal už v roce 2002, při přebírání dalšího milionu ho v roce 2004 zadržela policie. Soud též rozhodl, že škodu devíti milionů korun mají firmě zaplatit odsouzení společně. V případě, že by k výkonu trestu nenastoupili, dostane každý z odsouzených jeden rok ve vězení navíc.

„Od nynějška budou mít věřitelé na Slovensku problém s dlužníky, aby se nedostali do basy,“ tvrdil dnes Čuňo novinářům. Tvrdí totiž, že peníze, které převzal, nebyly úplatkem, ale že šlo o část sumy, kterou jemu a společníkům dlužil šéf firmy Kame Maroš Merjavý za poskytování právních služeb.