Kvůli útokům na londýnské metro stojí před soudem tři muslimové

Londýn - Tři britští muslimové dnes stanuli před soudem kvůli obvinění, že organizovali sebevražedné atentáty, při kterých v Londýně v roce 2005 zemřelo 52 lidí. Podle obžaloby měli tři muži pomáhat vytipovat terče útoků, za to jim teď hrozí doživotí.

Všichni obžalovaní vinu popírají. Dnešní soudní stání je pokračováním z loňského procesu, kdy se v létě v prvním procesu porota nedokázala shodnout, zda jsou muslimové vinni.

Prokurátor dnes řekl, že pětadvacetiletý Waheed Ali, osmadvacetiletý Sadeer Saleem a dvaatřicetiletý Mohammed Shakil spolu s jedním z pozdějších atentátníků navštívili v prosinci 2004 místa atentátů. Dodal, že šlo o důležitý první krok k atentátům a že i když se trojice na jejich provedení přímo nepodílela, pomohla útočníkům spáchat „úděsný akt terorismu“.

Počátkem července 2005 vybuchly tři pumy v centru Londýna. Nálože teroristé ukryli v metru a v autobusu. Zemřelo 52 lidí, dalších 700 osob se zranilo. Obvinění přiznávají, že atentátníky znali, ale tvrdí, že o přípravách atentátů nic nevěděli a že do Londýna jeli prostě na výlet.

Dnes konečný verdikt zatím nezazněl, čeká se, že proces potrvá ještě tři měsíce.