Čína oznámila třetí letošní oběť ptačí chřipky

Peking - Šestnáctiletý student dnes zemřel na ptačí chřipku v centrální části Číny. Jde už o třetí úmrtí na virus H5N1 v letošním roce, oznámily čínské sdělovací prostředky.

Nové případy ptačí chřipky v Číně vzbuzují obavy před nadcházejícími oslavami lunárního Nového roku, během nichž se jednak zkonzumuje značné množství drůbežího masa a zároveň miliony lidí cestují z místa na místo, aby byly na svátky s rodinami.

Student zemřel v nemocnici ve městě Chuaj-chua v provincii Che-nan. „Šetření zjistilo, že pacient přišel do styku s ptáky, kteří na nemoc uhynuli,“ napsala tisková agentura Nová Čína.

Čína nezaznamenala žádný nový případ ptačí chřipky téměř rok, ale za poslední dva týdny se objevili čtyři nakažení lidé. Tři zemřeli, jeden člověk zůstává v nemocnici. Smrtící virus H5N1 se podle dosud známých informací nemůže přenášet z jednoho člověka na druhého a lidé se mohou nakazit pouze od ptáků. Odborníci se obávají, že pokud by vir zmutoval a začal se šířit i mezi lidmi, mohl by vyvolat pandemii ptačí chřipky.

Od roku 2003, kdy se ptačí chřipka objevila v Asii, jí na celém světě podlehlo už na 250 lidí, z toho téměř polovina v Indonésii. Z Číny je hlášeno 23 obětí, nakaženo bylo celkem 34 lidí.

Vydáno pod