Polský ministr spravedlnosti odstoupil po sebevraždě odsouzeného

Varšava - Polský ministr spravedlnosti Zbigniew Ćwiakalski podal demisi kvůli případu vraždy Krzysztofa Olewnika. Už tři muži odsouzení za tento čin se totiž oběsili v cele. Polský premiér Donald Tusk ministrovu rezignaci přijal.

V pondělí ráno byl v cele nalezen oběšený Robert Pazik, který si odpykával doživotní trest za únos a vraždu Olewnika. Za stejný čin bylo odsouzeno celkem 10 lidí. Pazik ovšem není první, kdo v cele spáchal sebevraždu. Před ním se oběsili už dva odsouzení.

Olewnik byl syn polského průmyslníka, kterého v roce 2001 unesla skupina útočníků. I když za něj rodiče v roce 2003 zaplatili výkupné ve výši 300 tisíc eur, nebyl propuštěn a jeho tělo bylo nalezeno zmučené pět let po únosu.

K demisi kvůli případu Olewnika vyzvala ministra spravedlnosti polská opozice, která také navrhovala, aby vznikla speciální parlamentní vyšetřovací komise, která by případ přezkoumala.

Ćwiakalski výzvy opozice vyslyšel a rezignoval, odmítl ovšem, že by nesl vinu na tom, co se stalo. Z funkce prý odstoupil, aby nepokazil dobrý obraz vlády na veřejnosti. „Premiér uznal, že má demise bude pro koalici lepší,“ uvedl Ćwiakalski, který bude funkci vykonávat až do jmenování svého nástupce.