Policie rozehnala protichávezovský protest

Caracas - Slzným plynem, gumovými projektily i vodními děly rozehnala dnes venezuelská policie univerzitní studenty, kteří v Caracasu demonstrovali proti plánu prezidenta Huga Cháveze dosáhnout úpravy v ústavě, aby mohl být do čela Venezuely volen opakovaně. Nebyli hlášeni žádní zranění. Chávez minulý týden vyzval policii, aby potřela studentské protesty, pokud budou násilné. Podle ministerstva spravedlnosti studenti k uspořádání dnešní akce neměli povolení, vůdci studentů ale trvají na tom, že jejich demonstrace byla mírumilovná.

Parlament ovládaný Chávezovými stoupenci minulý týden schválil navrhované změny v ústavě. Ty však ještě musí být schváleny 15. února v referendu. Je to již druhý pokus venezuelského prezidenta dosáhnout zmíněné změny ústavy. Poprvé jeho návrhy, týkající se pouze prezidentské funkce, referendum odmítlo v prosinci 2007. Tentokrát však změna předpokládá, že neomezený počet mandátů se bude vztahovat na všechny volené představitele. Chávez tvrdí, že potřebuje vládnout ještě nejméně deset let, aby mohl Venezuelu proměnit v socialistický stát.

Chávez byl poprvé zvolen prezidentem před deseti lety a krátce poté dosáhl změny v ústavě, která jedno volební období prodloužila z pěti na šest let. Nyní se snaží dosáhnout toho, aby mohl zůstat u moci i po roce 2012, kdy mu skončí druhý, a zatím poslední, mandát.