Symbolem amerických prezidentských voleb se stal Obamův portrét

Washington - Už den má Amerika nového prezidenta. Kromě prezidenta je ale Obama i novou superstar. Spojené státy zachvátila Obamománie. Americký prezident obyčejně bývá centrem pozornosti, zájem o Obamu ale spíš připomíná cirkus kolem největších hvězd šoubyznysu. Kdo chce dneska v USA něco prodat, dá na zboží tvář nového prezidenta. Trička, čepice, rukavice nebo ponožky, dokonce i čokoláda nebo kapučíno, to vše zdobí tvář Baracka Obamy.

Nejde ale jenom o byznys, Obamu vyznávají i umělci. Ve Washingtonu se například koná výstava, která předvádí díla inspirovaná Obamou. Dá se tu proto vidět Obama z drátů, Obama ve společnosti největších postav historie nebo dokonce nový prezident ve stylu komiksu.

Symbolem posledních měsíců se ale stal známý portrét Baracka Obamy. Tato podobizna se poprvé objevila během prezidentských primárek. Stejnou ilustraci použil na titulní stránku i časopis Time, když vyhlašoval Obamu mužem roku. Obraz zanedlouho v amerických ulicích zdomácněl a stal se jedním ze symbolů amerických prezidentských voleb. Teď dokonce zamířil do jedné z nejprestižnějších washingtonských galerií.

Reportáže a vstup Michala Kubala (zdroj: ČT24)

Autor portrétu:

„Tohle dílo vyplnilo mezeru.“

„Tohle dílo vyplnilo mezeru. Obamově kampani chybělo výrazné ztvárnění jeho tváře. Prostě jsem vytvořil ve správném čase to správné dílo, které poskytlo to, co mělo být poskytnuto,“ tvrdí autor portrétu Shepard Fairey.

Jen málo amerických prezidentů nastupovalo v atmosféře většího očekávání. Teď musí naděje svých voličů Obama splnit. Nejjednodušší pravidlo pro posuzování úspěšnosti prezidenta stanovil Ronald Reagan. Záleží prý na tom, jak si lidi na konci prezidentovy vlády odpoví na otázku, jestli se mají líp než před jeho nástupem. Čtyři pětiny Američanů věří, že si na tuhle otázku v roce 2012 odpoví kladně.

  • Ve Washingtonu se koná výstava uměleckých děl inspirovaných Barackem Obamou. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/633/63237.jpg
  • Portét Baracka Obamy s rysy Abrahama Lincolna autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/633/63238.jpg
  • Portrét Baracka Obamy se stal symbolem amerických prezidentských voleb, nyní je k vidění v jedné washingtonské galerii. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/633/63241.jpg