Obama v úterý špatně přísahal, složil proto slib ještě jednou

Washington - Barack Obama složil v Bílém domě znovu prezidentskou přísahu. Při slavnostní inauguraci v úterý udělal předseda nejvyššího soudu John Roberts, který text slibu předříkával, dvě chyby a změnil slovosled. Bílý dům uvedl, že i tento slib platil, ale pro jistotu Barack Obama akt zopakoval. Svědkem nové přísahy byli prezidentovi nejbližší spolupracovníci.

„Znění slibu je zakotveno v ústavě. Z důvodů předběžné opatrnosti, protože došlo k přesunutí slova, předseda nejvyššího soudu John Roberts rozhodl o složení slibu napodruhé,“ řekl poradce v Bílém domě Greg Craig.

Obama v úterý za přihlížení milionů lidí slib skládal do Robertsových rukou. Soudce text předříkával, dvakrát jej ale během slavnostního okamžiku spletl. V části přísahy, kde prezident slibuje, že bude „čestně vykonávat úřad prezidenta Spojených států“ změnil slovosled a slovo „čestně“ přesunul až na konec věty. Poté sice slovosled opravil, vynechal ovšem sloveso „vykonávat“.

Vstup Michala Kubala (zdroj: ČT24)

Znění slibu podle Ústavy Spojených států:

„Slavnostně přísahám, že budu čestně vykonávat funkci prezidenta Spojených států a podle svých sil budu zachovávat, střežit a bránit Ústavu Spojených států.“

Sám slibující prezident se snažil soudci naznačit, že předříkává slib špatně, soudce si ale významných pohledů nevšiml, a přísaha tak zazněla s chybami.

Prezident Obama a soudce Roberts se proto rozhodli jej zopakovat, tentokrát ale svědkem nebyly miliony lidí. Obama zopakoval přísahu v kanceláři Bílého domu za přítomnosti devíti nejbližších spolupracovníků. Celý slib trval asi 25 sekund. Obama žertoval, že se mu skládání slibu poprvé natolik zalíbilo, že si ho chtěl zopakovat.

Vydáno pod