Soud s Fritzlem začne 16. března

Sankt Pölten - Proces s Josefem Fritzlem, pachatelem zřejmě nejhoršího případu incestu v dějinách Rakouska, začne 16. března. Oznámil to dnes mluvčí dolnorakouského zemského soudu. Kvůli ochraně obětí bude líčení většinou neveřejné. Předpokládá se, že potrvá pět dní. Bližší podrobnosti k procesu oznámí zemský soud v pátek.

Fritzl, který téměř 24 let věznil dceru Elisabeth, se kterou zplodil celkem sedm dětí, je obžalován z vraždy, z omezování osobní svobody, ze znásilňování a z incestu.

Z vraždy byl Fritzl obžalován proto, že jedno z dětí, které se narodilo jeho dceři Elizabeth ve sklepním vězení v Amstettenu, krátce po porodu zemřelo. Úkolem soudu bude nyní určit, zda je Fritzl za tuto smrt odpovědný.  

Podle rakouských médií je zřejmé, že cílem obžaloby je dosáhnout odsouzení Fritzla na doživotí. Rakouská veřejnost rozhořčená případem by s takovým rozsudkem zřejmě souhlasila. Množí se ale hlasy, že i případný trest kolem 15 až 20 let vězení, pokud by se Fritzlovi nepodařilo prokázat vraždu, by vzhledem k věku obžalovaného bylo možné považovat za téměř doživotní.

Vydáno pod