Vondra: O Lisabonské smlouvě si rozhodneme sami

Brusel - Český vicepremiér Alexandr Vondra prohlásil v Bruselu před europoslanci, že rozhodnutí o ratifikaci Lisabonské smlouvy je zcela na českém parlamentu a žádný vnější tlak tento proces nemůže urychlit. Europoslanci nejsou českým postojem nadšeni a doufají, že k ratifikaci dojde co nejdřív. Česko je jedinou zemí unie, která se zatím ke smlouvě o reformách Evropské unie nevyjádřila.

Vondra podotkl, že ratifikace této smlouvy není pevně spojena s odsouhlasením dohod s USA o umístění amerického protiraketového radaru v ČR, i když obě záležitosti podle něj spolu souvisejí.

Vondra se dnes zúčastnil slyšení v Evropském parlamentu, při kterém mu v žertu britský europoslanec Richard Corbett řekl, že v jeho zemi je možné si sázet i na výsledky voleb a politických rozhodnutí. Vondry se proto zeptal, co by mu poradil, pokud by si chtěl vsadit na to, kdy ČR ukončí ratifikaci. „A kolik za to dostanu,“ zeptal se Vondra. Pak už vážně dodal, že rozhodnutí je na českých zákonodárcích. „Já budu hlasovat pro,“ řekl.

Vstup Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)

Česko je jedinou zemí Evropské unie, která se zatím k ratifikaci tohoto dokumentu o reformě unijních institucí a rozhodování nevyjádřila. Vondra uvedl, že v tomto případě před rychlostí dává přednost kvalitě rozhodnutí.

„České předsednictví si vede dobře v mnoha aspektech, ale mnoho lidí v Evropě mění názor a má pocit, že se nad ním stahují mraky, protože Česko váhá s ratifikací. Každý parlament něco v dokumentu našel - to je normální - ale zaujal k tomu postoj. Český parlament je ale poslední. Někdo sice musí být poslední, ale kdyby se to mělo protahovat jen proto, že Česko má právě předsednictví, pak se lidé budou ptát proč, a to už by nebylo dobře,“ okomentoval český ratifikační proces pro ČT poslanec Corbett.

„České předsednictví začalo dvěma krizemi: plynem a Gazou. V obou případech by Lisabonská smlouva hodně změnila, kdyby platila. Mluví se v ní totiž o solidaritě a také o energetické bezpečnosti,“ řekl zpravodajce ČT Evě Hrnčířové německý sociálnědemokratický europoslanec Jo Leinen.

Vydáno pod