Palestinci již opravují tunely, Hamas rozdá pozůstalým miliony dolarů

Gaza - Pár dní poté, co se Izrael stáhnul z Gazy, začali Palestinci opravovat pašerácké tunely. Stovky lidí tak dnes směřovaly k egyptsko-palestinským hranicím, kde se nacházejí tajné tunely, které byly během izraelského bombardování poškozeny, aby je opravily. Místní lidé tvrdí, že se jedná o životně důležité zásobování pásma, kudy se dodávají potraviny, palivo apod. Hnutí Hamas dnes oznámilo, že hodlá vyplácet tisíce eur jako odškodné obětem izraelského útoku.

Z provozování pašeráckých tunelů se pro jejich majitele stal dobrý zdroj přijmů, pro některé lidi je to dokonce jediný možný zdroj obživy. Několik desítek podzemních cest nebylo poškozeno nebo jsou již opraveny a již jimi proudí zásilky. Před izraelskou ofenzivou jich fungovaly dokonce stovky, majitel jednoho z nich Muhammad agentuře Reuters řekl, že do vybudování podzemní cesty investoval se svými třemi obchodními partnery 40 000 dolarů. „Brzy bude zase v provozu. Nebudeme jím přepravovat drogy ani zbraně, plánujeme ho využít k transportu toho, co lidé potřebují nejvíce - potravin a paliva. Hodně to vynáší,“ prohlašuje.

Hamas a jiné militantní palestinské skupiny mají své vlastní tajné tunely, kterými pašují zbraně a vojenský materiál. K témto novináři přístup nemají, neví se tak, v jakém jsou stavu. Izrael však jasně deklarovat, že jakmile se Hamas pokusí obnovit svůj arzenál, odpoví izraelská armáda další vojenskou operací.

„Pokud bude zapotřebí dalších vojenských operací k zastavení pašování, provedeme je… Izrael má právo zasahovat proti pašování,“ řekla dnes v izraelském vojenském rozhlase ministryně zahraničí Cipi Livniová.

Hamas slíbil vyplácet tisíce eur obětem útoků

Vláda militantního palestinského hnutí Hamas slíbila, že každé rodině, jež ztratila během války některého svého člena, vyplatí 1000 eur. Další 4000 eur bude vyplaceno rodinám, jejichž dům byl zcela zničen. „Od neděle vláda začne vyplácet 4000 eur vlastníkům zcela zničených domů, 2000 eur za domy zničené částečně, 1000 eur rodinám každého mučedníka a 500 eur každému zraněnému,“ deklaroval na tiskové konferenci mluvčí islamistické vlády Táhir Nunú.

Podle jeho odhadů se celkové náhrady na obětech a zničených domech vyšplhají až na 40 milionů dolarů.

Gaza se otevře zahraničním novinářům

Od pátku by měl pro zahraniční novináře opět začít fungovat hraniční přechod do Gazy. Novinářům tak bude umožněn přístup do pásma poprvé od listopadu, kdy jim Izrael vstup do Gazy zakázal. Ten argumentoval tím, že otevřené hraniční přechody pro média by ohrožovaly jak reportéry, tak zaměstnance pohraničních úřadů.

Světová média od té doby vyvíjela tlak, aby mohla o situaci v Gaze informovat na základě očitého svědectví, a obviňovala Izrael z omezování svobody projevu. 

Pět Palestinců zraněno při střelbě izraelské vojenské lodi

I přes dohodnutý klid zbraní se dnes opět v Gaze střílelo, pět Palestinců utrpělo zranění při palbě izraelského válečného loďstva, které hlídkuje u břehů pásma. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na palestinské lékařské zdroje. Izraelská armáda uvedla, že střelbou varovala palestinský rybářský člun, který se příliš vzdálil od pobřeží.

Dnešní izraelská střelba podle svědků zranila dvě ženy, dvě děti a jednoho postaršího muže v uprchlickém táboře Šatí, který se nachází na okraji města Gazy. Agentura AP napsala, že jedna ze střel dopadla rovněž do volného prostoru asi 100 metrů od střediska rozdělování humanitární pomoci OSN a další zasáhla dům, který již byl poškozen při izraelské ofenzivě v pásmu.

Vydáno pod