Čínský emisar se dnes údajně sešel s Kim Čong-ilem

Pchjongjang - Severokorejský vůdce Kim Čong-il se prý dnes sešel s čínským emisarem Wang Ťia-žuejem, který je na návštěvě Pchjongjangu. Napsala to agentura Reuters s odvoláním na Novou Čínu. Jde zřejmě o první zahraniční návštěvu, kterou Kim Čong-il přijal od loňského srpna, kdy ho měla údajně postihnout mozková mrtvice.

Šéf zahraničního výboru Komunistické strany Číny Wang Ťia-žuej se s Kimem v minulosti sešel již několikrát. Zpráva Nové Číny nepodává žádné informace o Kimově zdravotním stavu. Podle dosavadních zpráv Kim Čong-il od své údajné nemoci žádnou zahraniční návštěvu nepřijal. Analytici tvrdí, že takovéto setkání by mohlo poskytnout důkaz o Kimově způsobilosti vést tuto komunistickou zemi a rozhodovat o jaderném programu KLDR.

V poslední době vydala severokorejská média řadu zpráv o Kimových inspekčních návštěvách armádních jednotek, továren či zemědělských farem. Tyto cesty ale údajně nebylo možné podle poskytnutých záběrů spolehlivě datovat. V souvislosti s Kimovou údajnou mrtvicí se také spekulovalo o jeho možném nástupci. V lednu se objevily informace jihokorejských médií, že Kim zvolil za svého následovníka nejmladšího syna Kim Čong-wua.