Nejméně čtyři mrtví a desítka zraněných při útoku na belgické jesle

Brusel - Tři děti a jeden dospělý dnes zahynuli při útoku muže ozbrojeného nožem v jeslích v Termonde (Dendermonde) severně od Bruselu. Dvanáct dalších lidí bylo zraněno, z toho 10 dětí - a některé z nich velmi vážně, uvedla bruselská zpravodajka ČT Barbora Šámalová. Pachatele se podařilo zadržet, jde zřejmě o psychicky narušeného člověka. Na místě zasahovala policie a záchranáři, kteří odvezli raněné do okolních nemocnic.

Podle policie jedno dítě a vychovatelka zemřely na místě, další dvě děti zemřely po převozu do nemocnice. Obyvatelé Termonde jsou v šoku, policie uzavřela okolí a k jeslím nikoho nepouští. Na místě působí psycholog a dorazili i představitelé belgické vlády. Jak uvedla Šámalová, mezi oběťmi nejsou Češi a zřejmě ani žádní jiní cizinci.

Podle belgických médií vrah do jeslí přijel kolem 10:00 na kole. Do jeslí se dostal pod záminkou, že potřebuje informace, takže ho personál pustil. Útočník měl tvář pomalovanou černou a bílou barvou. Poté, co vnikl do budovy zaútočil. V tu chvíli se v jeslích nacházelo zhruba 18 dětí ve věku okolo tří let a šest dospělých.

„Vytáhl nůž a začal jím bodat děti. Pak vyběhl do druhého patra a pokračoval. Vtrhnul do místnosti, kde byly děti mladší než rok, a bodal,“ popisuje útok federální prokurátor Christian Du Four. Nakonec útočník utekl, z objektu odjel na kole.

Poté ho zadržela kolemjedoucí policejní hlídka. Při zásahu byl pravděpodobně zraněn. Nejmenší děti ve chvíli, kdy tam útočník vpadl, byly v postýlkách a mnohé z nich spaly.

Totožnost pachatele zatím není známá. Ví se pouze, že má záznam v psychiatrické léčebně, že je to muž mezi 25 a 35 lety, který pochází z Termonde. Je vysoký, hubený, má zrzavé vlasy. Motivy jeho činu zatím ale nejsou jasné, sám pachatel při policejním výslechu dost mlží, policistům například udal už pět totožností. Nepotvrdila se ani informace, že by to byl otec jednoho z dětí v jeslích, zaměstnanci uvedli, že muže nikdy předtím neviděli. Belgičané se teď ale ptají, proč vlastně muže s pomalovaným obličejem zaměstnanci dovnitř vůbec pustili. To je podle Šámalové otázka, na kterou bude chtít znát belgická veřejnost odpověď.

„Lidé jsou naprosto v šoku,“ citovala média mluvčí vlámského regionu Leenu Du Boisovou. „Nikdo by si neuměl představit, že by někdo mohl něco takového udělat,“ řekla. „Jsme těmito událostmi zděšeni,“ prohlásil ministr vnitra Guido De Padt. „Všude byla krev. Je to neuvěřitelné. Je to opravdu masakr,“ řekl Theo Janssens, jeden z představitelů města.