Novým slovenským ministrem zahraničí se stane Miroslav Lajčák

Bratislava - Slovenský úřad vlády dnes oznámil, že novým ministrem zahraničí se stane Miroslav Lajčák. Ten v úřadu od pondělka střídá odstupujícího Jána Kubiše, který odchází do funkce tajemníka Hospodářské komise OSN pro Evropu.

„Předseda vlády Robert Fico předložil prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi návrh na jmenování Miroslava Lajčáka členem vlády pověřeným řízením ministerstva zahraničních věcí. Po dohodě s prezidentskou kanceláří se odvolací i jmenovací akt uskuteční v pondělí,“ uvedl úřad.

Lajčák v současnosti působí jako vysoký představitel OSN pro Bosnu a Hercegovinu. I přesto ale dnes v Sarajevu potvrdil, že funkci ministra zahraničí přijme. Dál nicméně zůstane ještě jako administrátor v Bosně, a to po dobu, dokud se za něj do této funkce nenajde náhrada.

Pětačtyřicetiletý Lajčák studoval na Právnické fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě a na moskevském Institutu mezinárodních vztahů. Kariéru diplomata zahájil na moskevském velvyslanectví, působil i v Japonsku a v bývalé Jugoslávii. Na místo vysokého představitele mezinárodního společenství pro Bosnu a Hercegovinu nastoupil v roce 2007.

Vydáno pod