Do dražby míří projev prezidenta Lincolna. Měl by zlomit rekord 3 milionů dolarů

Washington - Abraham Lincoln byl jedním z nejvýznamnějších amerických prezidentů všech dob. Zaručil se o zrušení otroctví a emancipaci amerických černochů a vyhrál americkou občanskou válku známou jako Jih proti Severu. Stal se hlavním vzorem současného prezidenta Spojených států Baracka Obamy. Do dražby v aukční síni Christie's nyní míří autentický rukopis projevu, v němž Lincoln 10. listopadu 1864 vyzval ke sjednocení válčící země. Předpokládá se, že cena vydraženého rukopisu by mohla překročit částku tří milionů dolarů, tedy šestašedesáti milionů korun. Právě za tolik peněz byl před sedmi lety vydražen jiný Lincolnův projev.

Dražený projev přednesl Lincoln z Bílého domu dva dny po svém zvolení v době, kdy proti severské (Lincolnově) Unii bojovala jižanská Konfederace. Ocenil v něm, že vláda dokázala uspořádat volby i v době zuřící občanské války. Zatím posledním nejdražším Lincolnovým dokumentem byl jeho poslední projev přednesený před jeho zavražděním v roce 1865.

Aukční síň Christie's dá rukopis do dražby 12. února, tedy v den 200. výročí prezidentova narození. „Jsme si jisti, že při prodeji přijdou velké nabídky,“ řekl viceprezident Christie's Chris Coover. Dokument vlastnila od roku 1928 až doposud jedna venkovská knihovna ve státě New York. Z dražby chce získat peníze na stavbu nové budovy. Projev nebyl dříve nikdy vystavován - s výjimkou jednoho jediného dne v roce 1976.

Postava šestnáctého amerického prezidenta, který je historiky často považován za nejdůležitější hlavu USA všech dob, je v dnešních Spojených státech velice populární. Státník je totiž velkým vzorem nového prezidenta Spojených států Baracka Obamy, který je kvůli naději, s níž k němu řada Američanů vzhlíží, sám nazýván černým Lincolnem. Obama svého předchůdce také často cituje, stejně jako on působil v illinoiském parlamentu a při slavnostní inauguraci přísahal na jeho Bibli.

  • Rukopis prezidenta Lincolna autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/158/15789.jpg
  • Portét Baracka Obamy s rysy Abrahama Lincolna autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/633/63238.jpg