Britský polárník Hadow míří na severní pól. Zjistí, kdy led roztaje úplně

Londýn - Britský polárník Pen Hadow plánuje ambiciózní, 1200 kilometrů dlouhou expedici z Kanady na Severní pól, během níž bude měřit sílu ledu v Severním ledovém oceánu. Získané výsledky by měly pomoci stanovit, kdy led nad pólem v létě definitivně zmizí. Hadow se na tříměsíční cestu vydá 24. února spolu s Ann Danielsovou a fotografem Martinem Hartlem. Výprava stojí tři miliony liber, tedy 89 milionů korun.

Každý z členů výpravy potáhne sáně s nákladem asi 100 kilogramů. Na Hadowových saních bude speciální radar, který bude měřit tloušťku ledu každých 20 centimetrů, takže nahromadí asi deset milionů měření. Údaje se budou vysílat do počítačů amerického námořnictva v kalifornském Monterey a jejich analýza by měla být hotová do prosincové mezinárodní konference o změnách klimatu v Kodani.

Odhady, za jak dlouho v důsledku globálního oteplování arktický ledový příkrov zmizí úplně, se pohybují od několika do sta let. Nicméně tyto prognózy vycházejí z údajů satelitů a ponorek, které neberou v úvahu rozdíl mezi vrstvou sněhu a ledu. Hadowova výprava by měla tuto mezeru v údajích o Arktidě zaplnit.