Papež prý zrušil exkomunikaci čtyř tradicionalistických biskupů

Vatikán - Papež Benedikt XVI. údajně zrušil exkomunikaci čtyř tradicionalistických biskupů, kteří byli před 21 lety nedovoleně vysvěceni zapřísáhlým odpůrcem modernizace katolické církve Marcelem Lefebvrem. Čtyři biskupové jsou přední členové Bratrstva svatého Pia X., jeden z nich popírá existenci holokaustu. Švédští novináři navíc zjistili, že řada příznivců této odnože katolické církve zastává extrémně pravicové názory.

Nepovoleně vysvěcenou čtveřici včetně Lefebvrea exkomunikoval v roce 1988 papež Jan Pavel II. Současný papež Benedikt XVI. však nyní údajně podepsal dekret, kterým ruší jejich vyobcování. Návrat umožní i Richardu Williamsonovi, biskupovi, který popírá holokaust. „Myslím, že žádné plynové komory nebyly, věřím historickým důkazům takzvaných revizionistů. Podle nich zemřelo v nacistických koncentračních táborech 200 až 300 tisíc Židů, ale žádný z nich v plynové komoře,“ říká.

Williamson přitom není jediným tradicionalistou, který zastává takové názory, podle zjištění švédské televize je řada příznivců bratrstva v jejich zemi napojena na pravicové extremisty. „Samozřejmě je mezi našimi stoupenci několik antisemitů a extrémně pravicově smýšlejících lidí. Ale máme i jiné příznivce,“ osvětluje kněz Bratrstva svatého Pia X. Sten Sandmark. Stoupenců má organizace asi milion v celkem šedesáti zemích po celém světě. Tradicionalisté se od Vatikánu oddělili v šedesátých letech, protože nesouhlasili se závěry druhého vatikánského koncilu. Ten posvětil sloužení mší v národních jazycích místo v latině a vyřešil poměr církve k nekřesťanským náboženstvím. 

„Tradicionalisté jsou velmi konzervativní, často se dokonce přiklánějí k antisemitismu. Od toho bychom se měli distancovat,“ dodává švédský katolický biskup Anders Arborelius. Sbližování tradicionalistů s Římem přitom začalo už v roce 2000 za papeže Jana Pavla II., Benedikt XVI. celý proces pouze urychlil. Podle Vatikánu se zatím ruší jen exkomunikace čtyř biskupů, ostatních členů bratrstva se netýká.