Vrah z belgických jeslí se přiznal, policie zveřejnila podrobnosti

Brusel - Dvacetiletého Belgičana, který v pátek ráno zabil dvě děti a pečovatelku v jeslích ve městě Termonde (vlámsky Dendermonde) na západě Belgie, policie obvinila z vraždy a pokusu o vraždu a umístila ho do vazby. Policie zveřejnila dnes další podrobnosti. Oznámila, že jde o dvacetiletého Belgičana, který pochází z regionu, kde k tragédii došlo. Jde o dvacetiletého Kima D., nezaměstnaného muže žijícího osaměle. Mladíka, který byl zadržen krátce po činu, policie vyslýchala celé páteční odpoledne, během něhož se po výbuších smíchu k činu přiznal. Motiv zatím policie nezná.

Během dlouhého výslechu muž, který čin spáchal, s tváří výrazně pomalovanou bílým a černým líčidlem, čímž mnohým připomněl postavu zloducha Jokera z posledního fimového zpracování Batmana, nenaznačil motiv svého jednání. Po desetihodinovém výslechu, během nějž se „několikrát rozesmál“, se k činu přiznal. Zatím není jasné ani to, proč si vybral právě ty jesle, kde vraždil. Podle nejnovějších informací se dovnitř dostal postranním vchodem

Prokuratura v pátek večer popřela, že by se muž v minulosti léčil s psychickými problémy. Dokonce ani nejednal pod vlivem drog. Podle listu Het Laatste Nieuws měl u sebe muž v okamžiku zatčení druhý nůž (první byl nalezen na místě činu) a jméno dalších jeslí vzdálených asi tři kilometry. „Možná se předešlo dalšímu krveprolití,“ napsal deník.

Tragédie se ve čtyřicetitisícovém Termonde, které leží asi 30 kilometrů severozápadně od Bruselu, odehrála v pátek kolem desáté hodiny. Pachatel přijel k místním jeslím na kole, dostal se dovnitř a začal kolem sebe mávat nožem. Zabil dvě děti, jednu pečovatelku a zranil 12 dalších osob, deset dětí a dvě zaměstnankyně centra. Šestiměsíční kojenec a tříleté batole jsou ve vážném stavu. Lékaři dnes oznámili, že několik dětí bylo při útoku „zohaveno“ a budou potřebovat plastickou operaci.

Vzpomínka na vraždu dětí v jeslích v Belgii
Zdroj: ČT24