V Gaze opět otevřeny školy OSN

Gaza - Poprvé od 27. prosince, kdy Izrael zaútočil proti bojovníkům Hamasu, se dnes v pásmu Gazy opět otevřely dveře škol OSN. Uvedl to server BBC. Učí se v nich zhruba 200 tisíc palestinských dětí. V závěrečných fázích třítýdenního konfliktu posloužilo mnoho škol jako úkryt pro Palestince, jejichž domy zničily izraelské nálety. Znovuotevření škol následuje den poté, co se Izrael rozhodl zrušit zákaz vstupu pracovníků OSN a humanitárních zahraničních organizací do pásma Gazy, který platil od listopadu.

Zákaz platil od začátku loňského listopadu, kdy začalo narůstat napětí mezi Izraelem a Hamasem úměrně tomu, jak se blížil konec šestiměsíčního příměří. To vypršelo v polovině prosince a Izrael poté, co Hamas začal znovu masivně ostřelovat raketami jeho území, zahájil 27. prosince nálety na Gazu a vojenskou operaci proti Hamasu.

Humanitární organizace zrušení zákazu uvítaly, ale varovaly, že úkoly, které před nimi stojí, jsou „ohromné“. Mimo jiné bude potřeba obrovské množství stavebního materiálu na obnovu škol, nemocnic, mešit a domů.

John Holmes, který v OSN odpovídá za humanitární pomoc, byl po návštěvě Gazy šokován rozsahem zkázy. Pro lidi žijící v Gaze to podle něj bude mít znepokojivé důsledky, když například jakákoli soukromá ekonomická aktivita v Gaze byla „odsunuta zpět o roky či desetiletí“, řekl BBC.