Srílanská armáda dobyla poslední baštu Tamilských tygrů

Kolombo - Srílanská armáda vstoupila po vleklých bojích s Tamilskými tygry do města Mulativu na severovýchodě ostrova. Přístav je poslední baštou tamilských separatistů, kteří usilují o vytvoření samostatného státu. Pod jejich nadvládou byl od násilného vojenského obsazení v roce 1996. Pokud se armádě podaří nad městem převzít úplnou kontrolu, budou se muset Tamilští tygři rozptýlit do vesnic v džungli - jejich území navíc podle ministerstva obrany armáda ze všech stran obklíčila.

Tamilští tygři se tak nyní pohybují na ploše o velikosti 365 kilometrů čtverečních namísto 15 000 čtverečních kilometrů, které separatisté kontrolovali v roce 2006, když válka mezi nimi a vládou znovu vzplála.

„Je otázkou času, kdy převezme plnou kontrolu nad celou oblastí,“ řekl mluvčí srílanské armády Kehelia Rambukvela. Obrat v bojích s Tamilskými tygry nastal již v prosinci, kdy vláda dobyla jejich samozvané správní centrum a samozvané hlavní město Kilinočči.

Boje začaly na začátku roku 1983 a za pětadvacet let separatistického povstání Tamilů zahynulo nejméně 70 tisíc lidí. Tygři osvobození tamilského Ílamu (LTTE) tvrdí, že jsou jedinými řádnými reprezentanty tamilské menšiny vykořisťované sinhálskou většinou od nezávislosti na britské koruně, kterou ostrovní stát získal v roce 1948.