Pokud se Hamas „polepší“, EU k němu změní postoj

Brusel - Změní-li se palestinské militantní hnutí Hamas a vzdá se teroru, mohla by Evropská unie změnit postoj vůči němu. Vyplývá to ze slov českého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga po dnešním zasedání šéfů diplomacií EU s protějšky z Jordánska, Egypta, Turecka a palestinské samosprávy.

Hamas, který ovládá pásmo Gazy, figuruje na seznamu teroristických organizací Evropské unie i Spojených států. Šéf české diplomacie podotkl, že je těžké brát jako partnera někoho, kdo zastává myšlenky teroru a hrozí, že zničí Izrael.

Schwarzenberg dnes šéfoval zasedání, které české předsednictví do Bruselu svolalo ve snaze pomoct najít řešení současné blízkovýchodní krize. Jednání se točila zejména kolem přístupu humanitární pomoci do pásma Gazy či toho, jak zabránit, aby se tam pašovaly zbraně.

Setkání navázalo na středeční schůzku šéfů diplomacií zemí EU s izraelskou ministryní zahraničí Cipi Livniovou. Na něm se unijní předáci snažili přesvědčit izraelskou delegaci, aby plně zpřístupnila pásmo Gazy humanitární pomoci. I s ní probírali možnosti, jak by se unie mohla zapojit do boje proti pašování zbraní pro radikály v Gaze.

Z pásma ozbrojenci ostřelovali i s pomocí pašovaných raket Izrael. Ten právě snahou zamezit těmto útokům zdůvodnil ofenzivu proti militantnímu Hamasu, která si vyžádala kolem 1 300 mrtvých Palestinců, zatímco Izraelci zaznamenali jen 13 obětí. Zároveň za sebou zanechala v pásmu kontrolovaném Hamasem rozsáhlé materiální škody a prohloubila už tak tíživou humanitární situaci v Gaze.

Schwarzenberg v reakci na dotaz, zda se unie zapojí do boje proti pašování, zmínil, že některé evropské státy by mohly Egyptu poskytnout vše, co bude potřeba. Před několika dny hovořil o tom, že by EU mohla Egyptu poskytnout přístroje na odhalování tunelů, kterými se údajně pod hranicí pašují zbraně. Egyptský ministr zahraničí Ahmad Abúl Ghajt dnes nicméně zdůraznil, že podle něj zbraně do pásma Gazy nejdou přes egyptsko-palestinskou hranici, nýbrž spíše po moři.

Vysoký představitel EU pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana prohlásil, že EU nemá žádné námořní jednotky. Těmi ale disponují některé členské země, přičemž od některých zazněla ochota či alespoň možnost zvážit jejich vyslání k pobřeží Gazy. Podle palestinských zdrojů se škody v pásmu Gazy pohybují kolem dvou miliard dolarů. Spousta domů byla zničena nebo poškozena. Minulý víkend strany vyhlásily příměří a izraelská armáda se následně z pásma stáhla. Mezinárodní společenství se nyní snaží zajistit zachování klidu zbraní a nové nastartování mírového procesu.

Schwarzenberg uvedl, že o blízkovýchodní krizi a humanitární situaci v Gaze budou v pondělí jednat i ministři zahraničí EU na plánovaném setkání v Bruselu. Na něm by mimo jiné měla být prezentována zpráva tří českých humanitárních expertů, kteří mají popsat podmínky, které v pásmu panují.

  • Karel Schwarzenberg autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/633/63295.jpg
  • Javier Solana: „Budeme se snažit konflikt vyřešit definitivně.“ autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/360/35977.jpg