Na Tchaj-wanu viděli vylosovaní šťastlivci čínské pandy

Tchaj-pej - Dnes poprvé se veřejnosti představily na Tchaj-wanu dvě pandy, které ostrovu darovala Čína jako projev dobré vůle. Medvědi jsou pro místní zoo obrovským trhákem. Od časného rána se tvořily dlouhé fronty, ne každý se totiž k pandám dostal.

Vedení zoo kvůli možnému stresu zvířat omezilo kapacitu z 90 tisíc na 22 tisíc návštěvníků. Ťin Š'-ťien, výzkumník zoologické zahrady, vysvětluje: "Toto opatření má udržet slušné chování a bezpečnost veřejnosti u klece. Bere také ohled na aktivitu zvířat. Mají totiž tendenci chodit brzy spát. 

Šťastlivce, kteří pandy viděli, určil los. I ti vylosovaní ale mohli kolem klece pouze plynule bez zastavení projít. Proto si mnozí stěžovali, že čas prohlídky je příliš krátký.

„Přišel jsem hrozně brzo kvůli pandám, čekal jsem dvě hodiny, a viděl je nakonec jen třicet vteřin,“ stěžoval si návštěvník zoo. „Musel jsem využít příležitosti a vyfotit si je a nakonec jsem je zblízka ani pořádně neviděl,“ dodává další.

Pro starostu Tchaj-peje ale byla první pandí vycházka nejlepším dárkem k novému roku - u vchodu do pavilonu neskrýval nadšení: „Jsem velmi spokojený, sjela se spousta návštěvníků z různých míst, dva tisíce lidí čekaly od šesti ráno a zatím to jde hladce.“

Peking pandy nabízel Tchaj-wanu už před třemi lety, tehdy je ale tchajwanské vedení odmítlo. Čína svým darem totiž vyjadřuje nejen ochotu navázat přátelštější kontakty, ale také fakt, že odštěpenecký ostrov stále vnímá jako svou nedílnou součást. Ne náhodou tak jména obou pand poukazují na čínský výraz pro sjednocení. Stávající tchajwanský prezident Ma Jing-ťiou se ale snaží s pevninskou Čínou navázat užší vztahy, a tak dar nakonec přijal.