Somálsko by mohlo mít nového prezidenta

Mogadišo - Somálsko by mohlo po vleklém konfliktu konečně směřovat k míru. V sousedním Džibutsku by dnes mohl být zvolen nový somálský prezident z řad umírněné opozice. Somálští zákonodárci také jednají o případném podílu opozice na moci. Etiopie mezitím ze země stáhla poslední vojáky. Asi tři tisíce jich víc než dva roky bránilo tamní slabou  vládu před útočnými stoupenci islámu. Povstalci už obsadili některé opuštěné základny - země je rozkolísaná.

Rozvrácený stát s nefunkční vládou, která ani za čtyři roky nedokázala získat kontrolu nad územím země, by se nyní konečně mohl dostat z krize. Naději na mír přináší zasedání somálského parlamentu v sousedním Džibutsku. Měl by jednat i o tom, jak začlenit umírněnou islamistickou opozici do nové vlády.

„Je čas napravit chyby minulosti. Tuto historickou příležitost bychom neměli promarnit. Nemůžeme tolerovat, aby se Somálci navzájem zabíjeli,“ prohlásil Šarif Ahmed, vůdce opoziční Aliance pro znovuosvobození Somálska.  

Mezinárodní společenství tlačí na to, aby jednotlivé strany konfliktu překonaly rozpory, aby se opozice dostala do parlamentu a ten zvolil nového prezidenta. Jenže některé radikální skupiny účast na mírovém procesu odmítají a požadují zavedení islámského práva.

Zahraniční tlak také zvyšují útoky pirátů na lodě plující kolem somálských břehů. Další obavy vyvolalo stažení etiopských vojáků, kteří podporovali vládu v Mogadišu. Bezpečnostní situace v zemi je kritická. Jen za poslední 2 roky tady přišlo o život přes 16 tisíc lidí.